paddla kajak högakusten
Kajakpaddling Höga Kusten

Paddla kajak i Höga Kustens skärgård

EN STARK RESA I TIDEN

Höga Kustens världsarv är en unik plats att uppleva från kajaken. Det ligger ett sagolikt lugn över dess skärgård med de karaktäristiska höga klippöarna med skrevor och slipade hällar från istiden. Här erbjuds fina kajak- och naturmöjligheter. Du kan bestiga det 281 meter höga berget Högklinten, äta surströmming i surströmmingens mecka Ulvön, bastubada på klipporna vid Högbonden och upptäcka spåren efter landhöjningen som är orsaken till att den här kuststräckan kallas just Höga Kusten.

Höga Kusten blev i november år 2000 upptagen på världsarvslistan av FN organet UNESCO. En plats med världsunik natur och kulturvärden får status som världsarv. Ingenstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som just här i Höga Kustenområdet, och den pågår än idag med cirka 8 mm per år. Inlandsisen som täckte stora delar av norra Europa var mäktigast här och den 3 km höga ismassan tryckte ner jordskorpan drygt 800 meter. För ca 20 000 år sedan när isen började smälta minskade trycket på jordskorpan som sakta men säkert började höjas igen. Höjningen hittills uppskattas till ca 780 meter.
Höga Kusten
  • Kust & skärgårdsområdet från Örnsköldsvik till Kramfors
  • Klassas av FN organet UNESCO som världsarv
  • Landhöjningen pågår med 8 mm/år
  • 3 km tjock is täckte området för 20 000 år sedan
  • Området karaktäriseras av klapperfält, kalottberg och strandvallar
landhöjning från kajaken i höga kusten
Sjöbodarna visualiserar landhöjning i Sandviken, norra Ulvön
Landhöjningen har påverkat landskapet och här finns tydliga spår och avtryck av inlandsisen i form av höga sjöar, klapperfält, kalottberg, strandgrottor och strandvallar. Detta gör Höga Kustenområdet unikt och erbjuder skärgårdspaddling som inte går att hitta någon annanstans. Den som ger sig ut på en kajaktur med övernattning måste tänka på att det inte alltid är helt lätt att hitta bra och bekväma upptagning samt tältplatser på grund av att landskapet ser ut som det gör. Tips är att ta med tjockt liggunderlag om du skulle behöva slå läger på ett klapperfält.

Videoklipp från paddling i Höga Kusten

Tur och tältplatsförslag

Nedan beskrivs en rutt som lämpar sig för tre till fyra övernattningar och går från Örnsköldsvik via Balesviken, Skrubban, V. Vräsningarna, Ulvön, Baggviken, Gnäggen och Höglosmen till Bönhamn. Denna tur kan köras åt båda hållen, och valet styrs med fördel av vindriktningen. Lämpliga tältplatser är markerade på kartan. Proviantering kan göras i Ulvöhamns handelsbod, och färskvatten finns i hamnen i Ulvöhamn.

Hyr kajak

Kajak hyrs av Martin i Bönhamn på bonhamnkajak.se. Martin hjälper vänligt till med allt, till och med transporten av kajakerna från Bönhamn till Örnsköldsvik.

Karta över rutten

Nedan finner du en karta över rutten med lämpliga tältplatser.

Sevärdheter längs rutten
  • Utsikten från den 110 meter höga klippan Balesudden
  • Kristallklart bad i Balessjön
  • Beskåda Skrubbans lodräta bergsväggar
  • Landhöjningen av sjöbodarna i Sandviken, norra Ulvön
  • Fiskeläget Ulvöhamn
  • Upplev en kulinarisk resa i surströmmingens tecken på Ulvö Lilla Salteri
  • Bada bastu i Baggviken
  • Bestig Sveriges högsta ö Mjältön
  • Se säl och tordmule i natur och fågelskyddsområdet Gnäggen
  • Vandra över ett enormt klapperfält på ”Skallen”, norra Höglosmen
  • Besök fyren på Högbonden
  • Fiskeläget Bönhamn

Dag 1: Örnsköldsvik – Balesviken

Turen börjar i Nyängets havsbad strax utanför Örnsköldsvik. Detta är en lämplig plats att sjösätta kajakerna. Bilvägen går nästan hela vägen ner till havet vilket gör sjösättningen enkel. Härifrån är det enkel paddling ut från lagunen. Sedan rundas Balesudden och paddlingen fortsätter in i södra Balesviken. Här finns flera lämpliga upptagningsplatser samt tältplatser. En bra tältplats finns strax innan själva viken en bit upp på stranden förbi klapperfältet. Härifrån kan den 116 meter höga Balesudden bestigas och det går fint att ta sig ett dopp i den klara och högt belägna Balessjön. Toppen erbjuder en 360 graders panoramavy ut över kustbandet. Lugnet och utsikten som denna plats inbjuder är väl värd klättringen.

Storslagen utsikt över kustbandet Höga Kusten från Balesudden
Utsikt över kustbandet Höga Kusten från Balesudden
Upptagningsplats av Kajak Balesviken
Upptagningsplats av Kajak Balesviken
Kajak från Nyängets havsbad
Nyängets havsbad utanför Örnsköldsvik
Hemmasnickrad bekväm bänk
Hemmasnickrad bekväm bänk
Matlagning på klippor Höga Kusten
Matlagning på Balseudden, Höga Kusten
Tältplats Höga Kusten
Tältplats Höga Kusten
Lägereld Höga Kusten
Lägereld Höga Kusten

Dag 2: Balesudden – V. Värnsingarna

Från Balesudden går turen vidare i sydöstlig riktning mot Trysundaön. Här finns en fyr att ta sikte på. Strax söder om Tyrsundaön ligger ön Skrubban, mitt i hjärtat av Höga Kusten. Skrubban är väl värt ett besök. Du paddlar längs den sydvästra delen av ön och den mörka blåa färgen på vattnet ger en känsla av att här är djupt, mycket djupt. Ur vattnet reser sig en mörk massiv klippvägg rakt upp mot skyn. Enligt sjökortet är här cirka 100 meter djupt och klippväggen sträcker sig cirka 40 meter upp ur vattnet. Scenen är spektakulär och du kan paddla hela vägen fram till väggen, som kallas Katedralen, och beskåda den på nära håll. Skrubban är även ett populärt dykspot för den som gillar väggdyk.

Rakt söderut från Skrubban ligger den lilla ögruppen Värnsingsklubbarna vilket är nästa destination. Här finns goda möjligheter att skåda säl. Det går att paddla över på någon timme men tänk på att sträckan är helt oskyddad mot havet från väster, och bör endast korsas om vädret och havet tillåter. Efter mötet med säl är det inte långt kvar till tältplatsen på västra sidan av V. Värnsingarna. Här finns en vik med bra upptagningsmöjligheter för kajakerna och efter det lilla klapperfältet finns en slänt med gräs och många bra möjligheter att slå upp tält. Här njuts med fördel en god måltid i vacker solnedgång med Ulvöns norra spets i blickfånget.

Katedralen på Skrubban, Höga Kusten
Katedralen på Skrubban, Höga Kusten
Sunset V. Värnsingarna, Höga Kusten
Sunset V. Värnsingarna, Höga Kusten
Bad V. Värnsingarna, Höga Kusten
Bad V. Värnsingarna, Höga Kusten

Dag 3: V. Värnsingarna – Baggviken

Rakt västerut ligger nästa destination – Sandviken på den lite mer kända ön Ulvön. Sandvikens lilla fiskeläge lades ner för dryga 100 år sedan. Det som blev kvar var sjöbodarna vilka står kvar än idag. De visualiserar tydligt landhöjningen eftersom de idag står en bra bit upp på land, vilket ser aningen märkligt ut.

Ulvön består av två öar, men det är endast den norra delen som är bebodd med hamn, kapell, hotell och bostäder. Ulvöhamn var tidigare ett av Norrlands största fiskelägen, och fram till 1967 fanns här även en lotsstation. Nu har yrkesfisket lagts ner men kvar finns i gengäld en surströmmingsproduktion och som blivit rikskänd. I Ulvöhamn går promenaden på Bygatan längs sjöbodar och pittoreska trädgårdar med gamla fiskgarnskrokar bevarade från fiskets storhetstid. Här finns en skylt gjord av en massa surströmmingsburkar som visar att du befinner dig mitt i surströmmingens mecka. ”Surströmmingskungen” Ruben Madsen bor i Ulvöhamn och är erkänt Sveriges främsta expert på surströmming. Han är även ordförande i Surströmmingsakademien. Ruben driver Ulvö Lilla Salteri och erbjuder kulinariska upplevelser i surströmmingens tecken. Han ger lektioner om surströmmingsproduktion, den perfekta surströmmingsklämman och debatterar om hur farliga dioxiner i surströmming egentligen är. Dessutom bjuder Ruben på trevlig underhållning till maten. Väl värt ett besök!

Efter Ulvön går paddlingen västerut mot Baggviken på Mjältön. Baggviken är en liten vik helt skyddad och således en populär plats att övernatta på även för båtar. Viken är stor nog att rymma ett 10-tal båtar. Det finns även en vedeldad gästbastu som går att hyra för en liten slant. Tältplatser finns det gott om i gräset en bit upp från strandkanten. Den som vill kan ta stigen upp till den 236 meter höga toppen och beskåda utsikten från Sveriges högsta ö.

Landhöjning Sandviken Ulvön
Landhöjning Sandviken Ulvön
Ulvö hamn
Ulvö hamn
Mot surströmming skylt - Ulvön
Mot surströmming skylt – Ulvön
Hamngata på Ulvön
Promenad på Bygatan, Ulvöhamn
Ulvö Kapell från år 1622
Ulvö Kapell från år 1622
Surstrommingsbilen Rolls Royce
”Surströmmingsbilen” – en Rolls Royce
Ruben serverar surströmming på Ulvö Lilla Salteri
Ruben serverar surströmming på Ulvö Lilla Salteri
Surstrommingskungen Ruben
Surstrommingskungen Ruben
Fiskegarn Ulvön
Fiskegarnkrokar Ulvöhamn
Nattpaddling från Ulvön till Baggviken
Nattpaddling från Ulvön till Baggviken
Frukost Baggviken, Mjältön
Frukost Baggviken, Mjältön

Dag 4: Baggviken – Höglosmen

Efter frukost i Baggviken styrs kajakerna söderut mot Högbonden och tältplatsen på Höglosmen, en ö som ligger strax norr om Högbonden. Halvvägs till Höglosmen ligger Gnäggen, ett litet avlångt skär och fågelskyddsområdet. Här finner du bland annat tordmule, tobisgrissla och sillgrissla. Enligt utsaga ska här även finnas en hel koloni med säl, vilket alltid är ett trevligt inslag längs med färden. På ön finns också en fyr. Notera att du ej får gå i land på ön mellan 15 april och 15 september. Gnäggen ligger helt oskyddat och du bör därför enbart besöka ön om väder och vind tillåter. Sjön bygger snabbt upp härute och det kan bli besvärligt om vinden tilltar från väst.

På Höglosmens norra del finns ett område som heter ”Skallen” väl värt ett stopp för att beskåda det enorma klapperfält som breder ut sig. Det är både roligt och besvärligt att ta sig över de stora runda stenarna som gör påminner om att istiden satt sina fotspår just här. Tillbaka i kajaken rundar du norra spetsen av Höglosmen och finner en trevlig tältplats på mitten av västra delen av ön. Härifrån är det bara en kort bit till Bönhamn som är slutdestination. Passa på att ta en promenad i Bönhamn som är en gammal fiskeby från 1700 talet. Här står de små röda sjöbodarna tätt längs med den lilla och enda gatan som slingrar sig genom byn och med sommarsol och glittrande hav känns detta som en klassisk svensk sommaridyll.

Komplett personlig utrustingslista – gör packningen enkel

utrustningslista-kajakLadda ner Kajak och Äventyr’s personliga utrustningslista för dig som ska ut och paddla kajak. Perfekt som checklista inför expeditionen. Anpassad för vår/sommar/höst. Ladda ner den helt gratis här

Text: Jonas Skarstam

Vilopaus kajak Höga Kusten
Vilopaus kajak Höga Kusten
Matlagning Höglosmen
Lägereld på Höglosmen, Höga Kusten
Lägerplats Höglosmen
Lägerplats Höglosmen, Höga Kusten
Dela med dina vänner