”One of the world’s last great wilderness areas” – CNN Travel
Du blickar ut mot havet och ser en räktrålare försvinna bakom horisonten. Glasögonen är märkta av saltstänk. Likt ett pärlband reser sig kobbar och skär ur havet och visar upp sina kala slipade hällar. Här i havsbandets utkant finns både lummiga skogsbeklädda öar och karga väderbitna granitklippor. I djupet finns Sveriges enda marina nationalpark – Kosterhavets nationalpark med över 6000 djur och växter. Längre in hittar du små fiskelägen med skaldjur i världsklass. Välkommen till Bohusläns och Fjällbackas skärgård på västkusten.
- Sveriges första marina nationalpark (2009)
- 400 kvadratkilometer varav 98% är under ytan.
- 6000 arter av växter och djur under ytan, lika många ovan
- Sveriges 4e största nationalpark efter Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta
- 200 unika djur och växtarter
Läs mer om Kosterhavets nationalpark:
Kosterhavets nationalpark
Västsveriges sida om Kosterhavet
Bohusläns skärgård består av flera olika skärgårdar. Från Marstrand och Tjörns skärgård i söder till Strömstads skärgård i norr. Du kan med enkelhet välja om du vill hålla dig i innerskärgården för en tryggare resa eller om du vill bege dig ut i kustbandet och känna på öppet hav i Nordsjön. I ytterskärgården finns spåren från havets årtusenden av smekningar av kobbar och grynnor.
Tur och tältförslag
Ruttförslag och lämpliga tältplatser är markerade på kartan nedan. Några av tältplatserna är direkt på klipporna och du bör ha liggunderlag som är tjockt nog för att klara en natt på berget. Proviantera kan du göra kosteröarna.
Hyr kajak
I Grebbestads hamn ligger Nautopp (tidigare Kajakcenter) som har stort utbud av kajaker för uthyrning. Här finns parkering och du bär lätt med dig din packning alternativt lånar en kärra. Kajakcenter har även en butik om du har glömt något eller behöver uppgradera något i din personliga utrustning. Ni finner även Skärgårdsidyllen i Grönemad, Grebbestad med utbud av både enkel och dubbelkajaker i plast, glasfiber och kolfiber/kevlar.
Karta över rutten
Karta med lämpliga tältplatser och dagsetapper finner du nedan.
- Skaldjursfrossa i Grebbestad
- Promenera till hamnen i Ramsö och njut av solnedgången
- Ramsö erbjuder många badmöjligheter längs sin östkust. Kändast är Storesand
- Upptäck vackra Nord- och Sydkoster
- Nyfångade skaldjur på Kosteröarna
- Snorkla längs med Ramsökalvens sydvästra spets
- Snorkla och fiska utanför västra Ulsholmen
- Goda möjligheter att se säl längs hela rutten
– Tältplatserna är markerade med rött.
– Sträckan är markerat med linjer i olika färger.
– Markera en sträcka för mer information.
– Totala sträckan är ca 40 sjömil vilket betyder att du i snitt paddlar 8 sjömil (ca 15 km) per dag.
Dag 1: Grebbestad till Långeskär
Till Långeskär är det ett par timmars paddling i lugnt tempo. Sista sträckan innan Långeskär passeras Tjurpannans naturreservat. Tjurpannans vatten är kända för att kunna bli mycket stökiga vid västliga vindar. Området är helt exponerat mot öppet hav, med kraftiga strömmar vilket ger oberäkliga, höga och toppiga vågor. Dessa vatten kräver försiktighet. Ungefär halvvägs på öppet hav passerar du fyren Väcker. Fyren är känd för spektakulära skådespel när det blåser storm.
Strax innan Långeskär passar du Ulsholmen vilket är en populär övernattningsö med bra skyddande vikar i både väst och öst. För den som vill ha tältgrannar rekommenderas denna ö. Långeskär ligger 15 min bort och är betydligt ensligare. Här finns en lång djup vik som ger bra skydd från alla vindriktningar och bra upptagningsmöjligheter för kajakerna. Grässlänten ovanför stranden fungerar utmärkt som tältplats och det går att ta sig ett friskt, salt dopp i lagunen.
Dag 2: Långeskär till Ramsö
Ramsö ligger strax sydost om Kosteröarna och är del av Kosters skärgård. Det finns en liten hamn på öns västra sida och längs östra delen ett flertal badvänliga sandstränder. Den som vill ha stranden för sig själv lägger till på norra delen av ön (se karta). Härifrån går små, lummiga promenadstigar över till öns västra del och hamnen. Promenaden går över ängar med högt gräs och passerar flertalet av permanentbostäderna. På Ramsö ska det även finnas tornfalk.Sträckan Långeskär till Ramsö paddlas på några timmar. Färden över den 247 meter djupa Kosterfjorden går från innerskärgård till ytterskärgård och är helt exponerad för öppet hav. Kolla alltid prognosen innan du ger dig av och var extra noga med väderuppsikten på denna sträcka.
Dag 3: Ramsö – Kosteröarna – Ramsökalven
Från vackra Ramsö är det cirka en timmes paddling till Kosteröarna. Kosteröarna består av två öar, Nordkoster och den dubbelt så stora Sydkoster. Ögruppen utgör Sveriges västligaste öar med permanentboende – cirka 300 personer bor här året om. Här kan du promenera längs vackra bygator, ta ett svalkande dopp, hyra cykel, besöka Nordkosters fyrar och äta färska skaldjur på någon av de många små restaurangerna. I kanalen mellan Syd- och Nordkoster seglar stora och små båtar in för att lägga till vid någon av Kosters många restauranger. Se till att du syns väl när dessa bjässar kör förbi nära dig.Ett fint ställe att ta sig an en snorkeltur är längs med Ramsökalvens sydvästra spets där också tältplats för natten slås upp direkt på klipporna. Det är en upplevelse att sitta på den varma klipphällen och ta in utsikten när solen går ner över havshorisonten.
Dag 4: Ramsökalven till Ulsholmen
Varje år arrangeras en “hemlig” musikfestival; “Secret Island Nation” på Ulsholmen. Festivaldeltagare från hela världen kommer för att dansa till techno i naturlig miljö. Festivalen av stapeln i början av augusti.
Den sista och femte dagen går paddlingen från Ulsholmen till Grebbestad. Sträckan är samma som paddlas dag ett.
Komplett personlig utrustingslista – gör packningen enkel
Ladda ner Kajak och Äventyr’s personliga utrustningslista för dig som ska ut och paddla kajak. Perfekt som checklista inför expeditionen. Anpassad för vår/sommar/höst. Ladda ner den helt gratis här.
Text: Jonas Skarstam