Med sitt läge vid fötterna av Stor-Stensdalsfjället, Lill-Stensdalsfjället och Tobbege är Stensdalen väl lämpat för ett flerdagarsstopp med många fina dags- och toppturer i skiftande natur. För den som inte vill tälta finns här STF’s nyaste fjällstuga som med sina stora sällskapsytor, panoramafönster och luftiga arkitektur känns som ett bekvämt och lyxigt mellanting mellan stuga och fjällstation.
För nostalgikern finns möjlighet att inkvarteras i den äldre stugan som rymmer sex plus sex bäddar. I ett av rummen i denna är det tillåtet med hund. Stensdalsstugan är alltså ett mycket lämpligt mål för den som vill stanna flera nätter på samma plats och utforska omgivningarna.
I Stensdalsstugan finns butik och en bastu en bit bort nere vid ån. Bastubyggnaden har också ett stort uppvärmt omklädningsrum och ett ordentligt tvättrum där det går att få varmvatten från bastuaggregatet och dusch med hjälp av en hink som hissas upp i taket.
Stugan ligger skyddat strax nedanför trädgränsen vilket gör det det lätt att snabbt komma upp på kalfjället. Fina dagsturer kan göras både i Lill- och Storstensdalen och det finns också möjlighet att pricka av tre toppar på en längre tur. Generellt för den här delen av Jämtlandsfjällen är att det är ganska folktomt bortom lederna.
Dagsturer Stensdalen
Tur 1: Lillstensdalen, 5-15 km
Följ leden mot Gåsen en kilometer eller mer upp genom den täta björkskogen som ger känslan av en trädgård. Hitta sedan egna vad och vägar genom vegetationen upp mot Lill-Stensdalsfjället. På vintern går det också att bekvämt följa vattendraget upp eller ned genom dalen – om det finns tillräckligt med snö/is.
Tur 2: Topptur Lill-Stensdalsfjället, 9-11 km
I fjällstugans matsalsfönster dominerar Lill-Stensdalsfjället utsikten. Bestigningen av denna topp innebär 660 höjdmeter på 4,5 kilometers vandring vilket gör den snabb – men också till största delen brant . Från stugorna följer man leden mot Vålåstugorna och vadar Stensån (alternativt tar man sig över Stensån över bron vid stugorna och vadar den mindre ån som rinner genom Lill-Stensdalen istället). Efter vadet av Stensån sneddar man upp på fjället längs någon av åsarna tills man lämnat björkskogen bakom sig. På sommaren kan tjärnen på 910 meters tjäna som riktmärke. Där tar man sikte på toppen och väljer sedan väg i branterna. Vintertid kan man behöva ta av sig skidorna och gå sista biten till platån, direkt öster om toppen på ca 1250 möh. För att slippa branten i väster går man runt så att den sista bestigningen görs på den betydligt flackare norrsidan.
Från toppen kan man se stora delar av Jämtlandsfjällen: Helagsmassivet, Sylarna, Gåsen och Bunnerfjällen och, i öster den skogstäckta Vålådalen.
Barmarksvandraren tar samma väg ned som han eller hon gick upp medan skidåkaren har ett par olika möjligheter. Antingen åker man väst eller sydväst från toppen innan man viker av norrut ned i den västra av norrsidans två raviner. Mot slutet är det brantare och det finns ett litet isfall som kan passeras på bägge sidor. Efter nedkomsten till Lill-Stensdalen blir det till att staka cirka 3-4 kilometer tillbaka till stugan, men det är inte särskilt ansträngande åkning i det svaga medlutet.
Ett annat alternativ är att ta sig ner i den södra av de två bäckravinerna som finns på fjällets sydostsluttning. Efter åket viker man av norrut och åker på skrå tills man ansluter till sina egna spår från uppstigningen.
Tur 3: Stor-Stensdalen, 4-18 km
Direkt bakom Storstugan hittar man sig ett eget spår upp genom björkskogen i riktning mot Stor-Stensdalen. Om det finns snö tillräckligt är det också fint att följa Stensån upp i dalen. Jämfört med prunkande, trädgårdsliknande Lill-Stensdalen är Stor-Stensdalen mer alpint vild. Här följer du dalen så långt du vill mot och kanske till och med in i det mäktiga Bunnerskalet (som för övrigt finns avbildat i kungens jubileumsrum på Stockholm slott). Väl inne omsluts man av fjällen Östra- och Västra Bunnerstöten som sluttar brant ner i själva ”skalet”.
Tur 4: Fyra toppar, 19 km
En längre och mer krävande tur är den som går via topparna Gittjetjarve (1011 möh), Stor-Stensdalsfjället (1415 möh), Kyrkstensfjället (1394 möh) och S Kyrkstensskaftet (1212 möh). Följ leden mot Vålådalen och ta dig an Gittjejarve från väst. Efter denna uppvärmning syns alla topparna i turen och färden fortsätter med sikte på Stor-Stensdalsfjället. Under vandringen kan bland annat Bunnerfjällen, Gåsen, och stora delar av Vålådalen skådas. Naturligtvis också Lill-Stensdalsfjället på andra sidan dalen. Från S Kyrkstensfjället kan du välja väg i terrängen ner mot leden igen eller så följer du åsen som går från toppen i sydlig riktning.
Tur 5: Stor-Stendalsfjället på skidor
Skida upp genom björkskogen bakom storstugan och ta sikte på platån mellan Gittjetjarve och Stor-Stensdalsfjället. Stigningen börjar bli brantare strax innan trädgränsen. Bestig Stor-Stensdalsfjället via den rygg som går i västnordvästlig riktning och vik sista biten av mot höger och själva toppen. Hitta en lagom brant väg ner samma väg som du kom upp. Åk sedan ned norröver från platån mellan Gittjetjarve och Stor-Stensdalsfjället och skråa runt Gittjetjarve för en skönt flack nerförslöpa. Om du håller höjd runt Gittjetjarve får du enkel stakning i medlut den sista biten ner mot stugorna.
Stugvärdens vintertips – Stensdalen
Såhär beskriver Sven Envall, som under tio vintersäsonger jobbat som stugvärd i Stensdalen:
”På vintern är man snabbt upp på kalfjället och min favorittur är ju att komma upp i Storstensdalen. Jag ”tjatar” på mina gäster att de ska ta en tur dit upp. Helst ska de stanna minst två nätter för att göra en dagstur i Stensdalens fina omgivningar. Det är ett perfekt ställe att stanna på för att göra dagsturer. Om det är dåligt väder kan man hålla sig i björkskogen och t.ex. leta efter kåtor i närheten av leden mot Gåsen. Det är härligt att en fin dag ge sig upp på Storstensfjällets sluttningar och sätta sig i en solgrop och blicka ut över fjällvärlden bort mot Sylarna. En toppbestigning lockar ju också. En fin tur är att åka upp till Storstensdalen och sen nästan göra helt om och åka upp i sadeln i Storstensfjällets utlöpare mot SO och åka ned mot Vålådalsleden i Tväråns dalgång. Gåsen har de tjusiga vyerna. Stensdalen har de ”lite närmare fjällen”. Lillstensfjällets knalle ger karaktär åt stugplatsen. En liten skön em-runda, när man vill åka ut o bara njuta, är att följa Stensån nedströms. Ån har gått upp på flera ställen och man hör åns porlande. Tjusiga vyer upp mot Storstensfjället.”
Har du frågor om att fjällvandra i Stensdalen eller Jämtland?
Skicka gärna ett mail till info@kajakaventyr.com så hjälper vi till!