Vintertur – 11 saker att tänka på när du ska tälta och tura i kyla

Många som testat att vandra och tälta på sommaren blir någon gång också sugna på att testa friluftsliv med övernattning i naturen under den kallaste årstiden. Men vinter kan betyda många saker i vårt land och temperaturen kan variera från sköna plusgrader till bitande minus. När termometern drar sig under nollan är det några saker man bör tänka på och som skiljer sig från utelivet på sommaren. I den här artikeln får du tips om hur du kan möta några av de utmaningar som friluftsliv i köldgrader bjuder på. 

Att vara ute i naturen på vintern ställer andra krav än på sommaren, det gäller särskilt för turer på kalfjället. Den här artikeln är långtifrån en komplett guide. Utgå alltid från din egen kunskap, förmåga och erfarenhet när du planerar en tur. Om du är osäker rekommenderas att börja med dagsturer för att testa utrustningen. Ta första vinternatten ute nära hem, bil eller stuga. Med det sagt så är det ofta helt fantastiskt att tälta på vintern och vi hoppas att du vill prova på! 

När det är värdefull för läsarna så länkar vi till produkter kopplade till det vi skriver om. En del av dem är så kallade annonslänkar. Om du klickar på dem och handlar något får vi en liten provision. Det innebär ingen extra kostnad för dig – men det hjälper oss att skriva kostnadsfria guider som den här. 

Vatten 

Det vatten som du vanligtvis kan ta i vattendrag har kanske frusit. Några alternativ kan vara att smälta snö eller is men då är det viktigt att säkerställa att den är ren. Kanske blir det till att bära med sig vatten. Men även detta vatten fryser om det är tillräckligt kallt och beroende på hur länge du är ute. En lösning kan vara att det vatten du tar med är varmt från början. Det kan räcka för att ta sig till första lägret. Väl i lägret och längre fram på turen finns det några tricks för att hålla det flytande: 

  • Värm vatten på kvällen och lägg i sovsäcken för extra värme. Vattnet håller sig då flytande till morgonen. 
  • Förvara vattnet på liggunderlagen mellan sovsäckarna om ni är flera som sover bredvid varandra. Det kan förhindra att det fryser. 
  • Bär vatten i mindre flaskor i fickor nära kroppen. Både rörelsen och kroppsvärmen bidrar till  att det inte fryser, och du slipper smälta is eller snö varje gång du vill dricka. 

Vantar 

Den som tältat på vår och höst är kanske van att kunna ta av sig vantarna i korta stunder för att hantera lite mer pilliga situationer. Vid kyla kan det dock snabbt bli obehagligt eller till och med farligt att hantera utrustning i metall eller hårdplast med bara händer, som till exempel kastruller och kök, tältpinnar och kamera. Det är därför bra att ha ett par tunnare fingervantar under de tjockare vinterhandskarna som i sin tur kan fästas med remmar runt armarna så att de inte hamnar i snön så fort man behöver ta av dem. Tänk på att det inte får bli för trångt – då minskar isoleringsförmågan. 

Här hittar ett stor utbud av innerhandskar – vi rekommenderar en blandning av ull och lite syntet för bästa komfort och hållbarhet.

Mat 

Maten fryser och måste då antingen kunna värmas eller ätas som den är. För att kunna värma lagom mängd mat måste den kunna delas upp vilket kan vara svårt om den är hårdfrusen. Se därför till att antingen portionsfördela det du tänker äta eller ha redskap för att kunna dela upp. Mat som förvaras i tuber eller burkar kan vara svår att få ut. 

Smör kan gå att skära med kniv eller hyvla med osthyvel även när fryst, men det kan vara bra att dela upp i bitar redan hemma om du tex vet att du kommer att klicka i gröt, luft- eller frystorkad mat när du är ute. 

Frystorkad mat har här en fördel i att man bara behöver hälla varmt vatten i påsen. Den behöver dock stå ett tag och tappar därmed värme. På vintern kan det därför vara bra att använda ett isolerande fodral utanpå påsen med frystorkad mat. 

Mat som funkar hyffsat att äta i lätt fryst skick är till exempel nötter & kexchoklad. Ett snabbt och gott alternativ till mackor och även till frystorkad lunch är quesadillas som kan värmas direkt i pannan. De kan förberedas hemma med ost och valfritt pålägg och sedan vikas på mitten. På turen är det bara att värma i pannan. Storlek medium passar t.ex. i Trangias stekpanna. 

Ståunderlag 

Frusen mark, is och kompakt snö leder värme bra och även med ett välisolerande system av sko, sula och tre lager strumpor kan det blir kallt om fötterna när man står stilla. Då är det toppen att ha ligg- eller sittunderlag i cellplast att lägga under skorna, gärna genom att vika i flera lager. Tänk också på att ha något under fötterna om du står på knä. Här hittar du lätta underlag i cellplast

Kläder & skor 

I kallt väder behöver du i klädväg främst mer isolering jämfört med varmare turer. Det innebär tjockare eller fler mellanlager på både kropp, händer och fötter, och huvud. Dock funkar ofta sommarens bas- och även skalplag även på vintern, förutsatt att du får till den extra isoleringen. Om det är säkert att det inte kommer att regna på turen behövs kanske inte membranplaggens täthet och bomulls- och softshell-kläder med bättre andningsförmåga kan vara ett bättre alternativ. Med dem är det mindre risk för kondens på insidan. 

När det gäller att hålla värmen i fötterna är det viktigt att skorna är tillräckligt stora för att du ska få plats: 

  • med extra sula av t.ex. ull, lammull. (Du kan också klippa till egna av liggunderlag i cellplast.) 
  • med två till tre lager med strumpor. (Min erfarenhet är att tåstrumpor i det innersta lagret är varmare än vanliga strumpor.) 
  • att kunna vicka på tårna och att tårna kan röra sig naturligt i steget när du går – MED allt ovan på plats. 

Ovanstående betyder att du kan behöva gå upp flera storlekar jämfört med vad du går i på sommaren. 

För att hålla sig varm i tält och läger finns det också isolerande lägerskor – så kallade booties. Det går också bra att själv tillverka enkla påsar i vilka man lägger ett eller flera lager cellplast från liggunderlag som sula och sedan trär över foten som bär flera lager strumpor. 

 

SKOTIPS
Om du värmer vatten på morgonen och häller i mindre flaskor för att bära på dig kan du passa på att först stoppa dem i och därmed tina upp skorna medan du äter frukost.

Bränsle 

Oavsett vilket bränsle du använder så går det åt mer när det är kallare. Bensin, sprit och vedkök funkar även i kyla men när det gäller gas finns det några saker att tänka på: 

  • När gasen blir för kall kan den sluta fungera. 
  • Om du använder ett toppmonterat kök kan det funka fint även i kalla temperaturer – men du kan komma att behöva att först värma gastuben, t.ex. i en innerficka, och sedan vara noga med att isolera den markkylan men även från luftkylan t.ex. med ett fodral av cellplast. Räkna dock med att tiden du kan köra köket förkortas (till dess gasbehållaren behöver värmas igen) 
  • Med ett spindelkök med förvärmning av gasen, t.ex. vårt förstahandsval Optimus Vega som dessutom har funktion för att ställa behållaren upp och ned, blir det mindre viktigt att värma gasbehållaren innan.  
  • Använd vintergas. 

Hygien 

Våtservetter, flytande tvål, hudkrämer och diskmedel fryser och kan då bli svåra både att få ur förpackningen och att bruka. De kan såklart värmas i en innerficka men där kanske man behöver ha annat. Alternativ är hård tvål, handsprit, och fetare hudprodukter typ vax. Tandkräm kan också frysa och får då värmas – ta därför inte med större förpackning än nödvändigt, och hellre flera små än en stor. Ett alternativ är tandkrämstabletter.

Elektronik 

Batterier till elektronik, som till exempel telefoner, pannlampor och kameror levererar mindre ström vid låga temperaturer och om batteriet är gammalt kan det ta slut väldigt snabbt – något som kanske inte märks när du använder det i rumstemperatur. Även fräscha batterier tar slut snabbare och det kan därför vara idé att ta med en batteribank till det du vill ladda och extra batterier till pannlampor. Här kan du läsa vår 5 tips för att få batterier att räcka längre. 

Snöborste 

Om du riskerar förhållanden med mycket snö som kan fastna och smälta på kläder kan det vara idé att ta med en liten borste för att få ut den ur tältet och från sovplatsen. 

Tändare 

Vanliga cigarettändare kan dels strejka i kylan, dels vara svåra att hantera med vantar på. Alternativ är tändstickor (gärna packade vattentätt) och tändstål 

Tält, liggunderlag och sovsäck

Att guida kring tält, liggunderlag och sovsäckför vinterbruk går utanför den här artikeln. Men det finns några generella saker att tänka på 

Ett tresäsongstält av bra kvalitet funkar under många förhållanden under vintern också. Det finns självklart undantag och vart du ska, din kunskap och erfarenhet samt väderprognoser och förhållanden avgör. Kalfjället utgör till exempel en miljö där särskild hänsyn till säkerheten måste tas.  

Liggunderlag behöver ha ett r-värde som klarar att isolera från markkylan och sovsäcken måste, tillsammans med de kläder du tänkt att bära i den, ha tillräcklig isoleringsförmåga för att hålla dig varm. Läs vår guide om att välja liggunderlag här

Ett alternativ till att köpa en ny vintersovsäck kan vara att komplettera en tresäsongssäck med en så kallad topp-quilt eller att dra en extra sovsäck utanpå den andra. Det är då viktigt att den inre sovsäcken inte komprimeras för mycket så att den tappar i isoleringsförmåga. 

En skillnad mot att sova i plusgrader är att det bildas kondens i sovsäcken som är svår att vädra ur. Vid en eller ett par nätter spelar det inte så stor roll men om du är ute längre tid kommer en dunsovsäck på grund av detta tappa i isoleringsförmåga. En syntetsäck klarar bättre att isolera även när den är blöt.  

Våra vinterfavoriter: 

Fjällräven Greenland No. 1 Down Jacket 

En jacka för lägerliv och vandringar i minusgrader 

Vaxad och vattentålig kan den stå emot en del blötsnö men ska du ut på längre tur passar den här jackan bättre när det är några minusgrader. Fodrad med dun ger den extra värme under turen och i lägret och med ett kraftigt yttertyg funkar den bra för lite tuffare tag. Detta är en jacka som kommer att hålla länge. Den kommer kanske dofta tjära av sina insmorda läderdetaljer och lukta rök från eld och korv. På sikt, när dunet tappat sin isoleringsförmåga kommer antagligen skalet i bomull och polyester fortfarande vara funktionellt och då går det kanske att fylla på eller riva ut stoppningen. Eller så får det lilla som är kvar också stanna kvar. Men tills dess är det nog många år kvar. 

Den är tillräckligt lång baktill för att bära en ryggsäck, men för kort frampå för ett avbärarbälte. Det är inte ett plagg för de snabba, svettiga vandringarna. 

Köp den hos Outnorth för män här 

Klättermusen – Liv 2.0 Sweater Unisex 

Minimalistisk lätta dunjacka – 4-säsongs förstärkning på alla sorters turer. 

En lätt dunjacka är en av prylarna som kostar en del men där utgiften vägs upp av en mycket högre komfort, packbarhet och lägre vikt än motsvarande ull- eller fleecetröja. Den som väl har köpt en ångrar sig sällan. 

Vi har använder den här jackan som förstärkning under alla fyra årstiderna. Dess låga vikt gör att den platsar i vandringsryggsäcken, både som värmeplagg på kvällen och vid rast men också som förstärkning i sovsäcken när det kryper under -3 grader.  

Det ska dock sägas att när det blir kallare än några minusgrader så behöver den här jackan kompletteras eller bytas ut mot en tjockare. 

Köp denOutnorth här 

Vantar och handskar för vintern

Hestra Army Leather Wool är väldigt behaglig att ha på sig och blev efter bara några timmars användning väldigt mjuk och anpassad efter den egna handen. Modellen kommer i hela sex olika storlekar vilket ger stora möjligheter att hitta en storlek som sitter perfekt. 

Innerhandsken är gjord av ull gör också att den känns betydligt bättre än fleece när den är fuktig eller våt. Ett alternativ för den som hellre än muddar vill ha en lång modell är Hestras Fält Guide Glove. Den är något grövre i skinnet och har lite tjockare ull-isolering. 

Köp hos Outnorth här 

När det är riktigt kallt behövs lite rejälare grejer. Då är vårt val Black Diamond Mercury Mitt som med den tunnare liner-vante utgör ett flexibelt trelagerssystem. Ytterhandsken är i tumvantemodell medan innerhandsken har separata pekfingrar för att kunna hantera lite pilligare situationer: 

Light my Fire Eldstål – stå inte utan gnista 

Sluta fundera på om tändstickorna är torra eller om det tändaren funkar att få igång i kylan. Köp istället ett eldstål som antänder upp till 12 000 gånger och funkar under riktigt tuffa väderförhållanden. 

Optimus Vega Spindelkök – gasköket som funkar fint på vintern 

När man väl dragit sig ur sovsäcken på morgonen kan längtan efter något varmt att äta och dricka snabbt blir stor. Optimus Vega är ett stabilt gaskök som genom förvärmning och möjligheten att ställa flaskan upp och ner, funkar bra på vintern.  Vi har med gott resultat använt Vega-köket i minus 17 grader, till och med på fyrsäsongsgas som bränsle. Det väger lite och funkar bra att hantera med vantar på. 

Therma-a-rest Ridgerest – liggunnderlag för läger och ett varmare sovsystem 

Vårt Therm-a-rest Ridgerest har tjänat i så många år nu att vi börjar inse att det kommer följa oss i graven. Inte lättast och inte billigast men med en hög kvalitet, slitstyrka och isolering det ett underlag att både ligga, knäa och stå på med kängor för att hålla värmen. Inför natten kompletterar biffar det upp R-värdet på ett tresäsongsunderlag (eller vilket liggunderlag som helst) med 2. Silvervarianten kostar lite mer, men väger lika mycket och har ett R-värde på 2,8. 

Dela med dina vänner