Intro – Vad är en kanot?
En kanot är en smal och öppen båt som drivs av en eller flera personer som sitter på en sits eller på knä vända framåt i båtens fartriktning med enkelbladiga paddlar. Kanoter har en lång och rik historia som sträcker sig över århundraden och har blivit en viktig del av många kulturer runt om i världen. Dessa båtar, som ursprungligen användes av urinvånare och ursprungsbefolkningar för transport och jakt, har utvecklats till ett populärt fritidsnöje som erbjuder en unik upplevelse i naturen som kan vara både stillsam och äventyrlig.
Kanoter är mångsidiga och kan användas för olika ändamål, inklusive paddling på sjöar, floder, hav och kanaler, för fiske, slalom och forspaddling. Dess robusta konstruktion och enkla användning gör att den kan ge mycket glädje och många naturupplevelser, för både nybörjare, familjer och expeditionslystna. Med undantag för speciella solokanoter paddlas de oftast av flera personer och är ett socialt alternativ till kajak. Eftersom allemansrätten gäller även på vatten så får man paddla i de flesta svenska vatten.
Det finns olika typer av kanoter, varav de tre huvudkategorierna är uppblåsbara, traditionella och hopvikbara/hopfällbara kanoter.
Olika typer av kanoter
Det finns några olika huvudtyper av kanoter på marknaden: uppblåsbara kanoter, traditionella, hårda kanoter, och hopfällbara och vikbara kanoter. Alla tre alternativ har sina egenskaper och fördelar, och valet av kanot baseras med förde på individuella behov och användningsområden.
Uppblåsbara kanoter:
Uppblåsbara kanoter kan idag erbjuda fullvärdiga alternativ till traditionella kanoter och är tillverkade av robusta, slitstarka material som PVC eller gummi. Det finns dock en uppsjö av billigare modeller som mer är att betrakta som leksaker. Kvalitativa uppblåsbara kanoter har framgångsrikt använts i allt från lättsam fritidspaddling till avancerade expeditioner. De kan snabbt pumpas upp och tömmas för enkel hantering, transport och förvaring. Uppblåsbara kanoter är lätta och portabla, vilket gör dem idealiska för personer som vill paddla på olika platser utan att behöva en särskild transportlösning. Därmed blir de också ett alternativ till att hyra kanot vilket ofta begränsar var man kan paddla. Ofta kan de hanteras av en enda person. Uppblåsbara kanoter är stabila med stor flytkraft och kan ta en stor packvikt, och är därför särskilt lämpliga för fors- och sjöpaddling, campingturer och familjeutflykter. Även om de kan pumpas tillräckligt hårt för att kunna paddlas med god prestanda gör också den mjuka bottnen att det är bekvämt att stå på knä, eller för ett barn att sitta direkt på den.
Traditionella kanoter:
Traditionella kanoter är tillverkade av material som glasfiber, aluminium, trä eller plast och är kända för sin riktningsstabilitet och hållbarhet. De finns i olika längder och former och är avsedda för solopaddling eller med två eller fler paddlare. Traditionella kanoter kräver vanligtvis en takräckemontering eller ett släpvagnssystem för transport och är lämpliga för längre paddlingsturer på större sjöar, floder och skärgård. För större traditionella kanoter och de tillverkade i aluminium, behövs ofta mer än en person för att kunna sjösätta och lyfta upp på räcke och vagn. Traditionella kanoter är ett robust och hållbart alternativ för den som har en stationär sjösättningsplats utan behov av transport.
Hopfällbara och vikbara kanoter:
Hopfällbara kanoter är konstruerade med en rigid konstruktion av spant som kan fällas upp och sedan täckas med någon form av duk eller styv plast. Ibland kompletteras konstruktionen med uppblåsbara tuber. Dessa kanoter är ofta lättare än traditionella kanoter och har jämförbar prestanda. I jämförelse med uppblåsbara kanoter så tar de längre tid att sätta upp och fälla ihop. I jämförelse med traditionella kanoter så är de inte lika tåliga mot grundstötning och att släpas upp på klippor. Vikbara kanoter har skrov som är helt gjorda i större sjok av polypropen-plast som viks ut för att forma ett skrov. De är likt uppblåsbara kanoter lätta, tar liten plats och går snabbt att vika ut, men uppblåsbara kajaker är mer stabila, klarar mindre och större forsar och även grundstötningar bättre.
I valet mellan traditionella, uppblåsbara och hopfällbara/vikbara kanoter är det viktigt att tänka på sina egna preferenser och behov. För den som prioriterar hastighet och planerar längre turer, och har möjlighet att hantera och transportera med takräcke eller släp, kan en traditionell kanot vara det bästa alternativet. Den som vill ha en bekväm, säker och portabel lösning kan en uppblåsbar kanot vara det bästa valet. En uppblåsbar kanot är också ett bra alternativ för den som vill kunna lasta stor packning och ett säkert alternativ för paddling i fors. Både uppblåsbara och hopfällbara kanoter är bra alternativ för den inte har möjlighet att förvara sin båt i garage eller liknande. En hopfällbar kanot funkar bra för den som ska ut på längre turer där tiden för hopsättning inte spelar så stor roll, alternativt den som vill ha en lättare kanot att hantera med takräcke och släp.
Fem bra uppblåsbara kanoter
- Gumotex Baraka. Stabil kvalitetskanot med självläns – utmärkt för fors. Se pris hos LUFTKANOT.se
- Gumotex Palava. Se pris hos LUFTKANOT.se
- Grabner Adventure Expedition. Se pris hos LUFTKANOT.se
- Sea Eagle Travel Canoe 16, Känd från flera tuffa expeditioner, helt i drop-stitch. Se pris hos LUFTKANOT.se
- Itiwit. Se pris hos decathlon.se
Fyra bra traditionella kanoter i olika material
- Bygga själv: Läs mer hos thomassondesign.com
- Prospector 16´. Byggs på beställning i gran, ask och kanvasduk. Bra allround-kanot byggd i traditionella material. Se pris hos hegarts.com
- Inkas 465. Klassisk svensk modell i aluminium. Se pris hos linder.se
- Roto Canadier 3 P. Mångsidig kanot i plast. Se pris hos kayakstore.se
Fyra bra vikbara och hopfällbara kanoter
- Ally 16.5 DR, Toppval för den som även vill kunna paddla under lite tuffare förhållanden. Se pris hos Outnorth.
- PakCanoe 160. Mångsidig kajak som funkar bra för både en och två paddlare under varierande förhållanden. Med luftkanaler som ger sträckning åt duken och flytkraft vid kapsesjning. Se pris hos Avanzakayak.
- MyCanoe Solo 2. Hopvikbart lättviktsalternativ för solopaddlaren. Se pris hos digilive.se
- MyCanoe Duo, Hopvikbart lättviktsalternativ för två personer. Se pris hos digilive.se
Styvhet och stabilitet
Man brukar prata om två sorters stabilitet eller styvhet: initialstyvhet och slutstyvhet. Initialstyvheten är det man känner när man sätter sig i kanoten då den ligger rakt i vattnet. En initialstyv kanot känns mindre rank då, vilket känns tryggt även för ovana paddlare.
Slutstyvhet är den stabilitet som kanoten uppvisar precis innan den slår runt, eller kapsejsar. En slutstyv kanot kan luta mycket och ändå vara stabil vilket gör den svårare att slå runt.
I praktiken måste man välja mellan initialstyvhet och slutstyvhet. Ett sätt att tänka är att välja så mycket slutstyvhet som möjligt för att undvika att slå runt, och så mycket initialstyvhet som behövs för att kunna hantera kanoten, vilket beror på paddlarens/paddlarnas erfarenhet och förmåga.
Olika kanoter passar bäst för olika typ av paddling
För valet av den perfekta kanoten är det viktigt att klargöra vilken typ av paddling man siktar på. Olika kanotmodeller är utformade för olika typer av vatten och paddlingäventyr. I den här artikeln fokuserar vi på paddling för en ren naturupplevelse, och utesluter därför modeller för t.ex. kanotslalom och fiske.
Här är några av de vanligaste typerna av paddling och hur de påverkar valet av kanot:
Flodpaddling
Den som planerar att paddla på floder med långsamt eller snabbt strömmande vatten och hinder som stenar och fallgropar, bör överväga en kanot som är stabil, robust och lättmanövrerad. Kanoten bör också ha en låg vikt om det förekommer många och långa lyft, alternativt kompletterad med en kanotvagn.
Uppblåsbara kanoter med hög stabilitet och slitstark konstruktion är ofta ett bra val för denna typ av paddling. Denna typ av kanot saknar köl som gör att kanoten kan fastna på stenar i forsar och välta. De har också en hög flytkraft vilket gör att de ofta kan glida över stenar och botten på ett relativt grunt vattendjup. Skulle den ändå gå emot så glider den uppblåsbara kanotens mjuka skrov ofta lättare över stenar än den hårda som kan skadas vid kontakt med botten.
Jämfört med en traditionell kanot så är en hopfällbar kanot lättare vilket är en fördel vid många och långa lyft eller lång transport från t.ex. bilen till sjösättningsplatsen. En traditionell kanot helt gjort i t.ex. aluminium är dock tåligare mot grundstötningar och vid uppsläpning på land.
Sjöpaddling
För den som vill utforska lugna sjöar, insjöar och dammar, är flexibilitet och komfort viktiga. Uppblåsbara kanoter kan vara ett utmärkt alternativ för sjöpaddling, eftersom de är lätta att transportera och erbjuder en bekväm sittplats. Med sina höga sidor och konstruktion som gör att de flyter ovanpå vattenytan är de dock känsliga för vågor och vind. Traditionella och hopfällbara och vikbara kanoter är ett bra alternativ för den som ska paddla längre sträckor med vind och vågor eftersom de är snabbare och mer riktningsstabila.
Havspaddling
Att ge sig ut på öppet hav kräver en kanot som är riktningsstabil i vågor och vind. Större traditionella eller hopfällbara kanoter med skrov som är utformade för att hantera havsförhållanden är att föredra i detta fall.
Camping och längre turer
Om man planerar längre paddlingsturer där man behöver transportera utrustning eller göra camping längs vägen, bör man överväga en kanot med gott om förvaringsutrymme. Det finns både uppblåsbara, traditionella och hopvikbara kanoter med extra utrymme som är bra alternativ för denna typ av äventyr.
Familjepaddling
Uppblåsbara kanoter är idealiska för familjepaddling där det inte är att paddla långt som är viktigast. De är väldigt stabila och svåra att kapsejsa. Skulle olyckan vara framme så gör deras stora flytkraft att de inte sjunker och är enklare att ta sig upp i. Uppblåsbara kanoter har i regel höga skrovsidor vilket gör att barnen sitter säkert i dem. Familjer har ofta ett behov av att ta med mer utrustning och den uppblåsbara kanotens stora lastförmåga är då en fördel. För den stora familjen finns kanoter med upp till fyra sittplatser. Uppblåsbara kajaker tar mindre tid att blåsa upp jämfört med att sätta ihop en hopfällbar kanot.
Grabner familjepaddling Adventure:
Att fundera över vilken typ av paddling man vill använda kanoten till är ett sätt att hitta en modell som passar ens behov och förväntningar. Efter att ha identifierat vad kajaken ska användas till är det dags att utforska de olika kanotmodellerna som bäst matchar dina äventyr.
Uppblåsbara kanoter
Material och konstruktion: En uppblåsbar kanot består av ett antal luftkamrar som är tillverkade i ett mjukt material som t.ex. PVC eller gummi. Ett fåtal modeller är tillverkade i drop-stitch material som är samma material som finns i uppblåsbara Stand Up Paddleboards. Drop-stitch funkar så att två motstående väggar i en luftkammare binds samman med ett antal trådar, vilket ger en konstruktion som är platt och kan pumpas till ett högt tryck.
Lufttryck: Lufttrycket är en viktig parameter och ett högre tryck innebär ett styvare, hårdare och mer formstabilt skrov. Nackdelen är att konstruktionen blir tyngre och dyrare för att kunna hålla för det högre trycket. Ett lufttryck för en kanot i PVC eller gummi på 0,2 bar (3,0 PSI) är tillräckligt för de flesta ändamål och vi rekommenderar inte att gå under det. Kanoter som är gjorda i drop-stitch teknologi pumpas till ett väsentligt tryck och inte ovanligt till 0,7 bar (10 PSI)
Längd: Uppblåsbara kanoter brukar vara mellan 4 och 5 meter långa beroende på hur många sitsar det finns, men det finns modeller på 6,5 meter med plats för upp till tio personer. En längre kanot går mer stadigt i paddlingsriktningen och kan paddlas fortare, men kräver också mer energi. Den kan ta mer packning men blir svårare att svänga och manövrera.
Bredd: De flesta uppblåsbara kanoter har en bredd på runt 90-100 centimeter.
Skrovhöjd: Uppblåsbara kanoter har i regel en ganska hög skrovhöjd. Detta gör kajaken säker utan att ge avkall på paddlingskomforten eftersom skrovsidorna är förhållandevis raka.
Lastkapacitet: De flesta uppblåsbara kanoter har mycket god lastkapacitet även för längre turer. Detta blir då främst en fråga för den som behöver extra mycket packning på sina turer alternativt vill paddla många personer i samma kanot.
Traditionella kanoter
Material och konstruktion: Traditionella kanoter tillverkas i olika material, och varje material har sina egna fördelar. Träkanoter är vackra och har en klassisk estetik, medan glasfiber och aluminium erbjuder lättare alternativ med ökad hållbarhet. Aluminium har nackdelen av att bli väldigt kall när det är kallt ute och tvärtom varm när det är varmt och soligt. Plastkanoter är prisvärda och tåliga, vilket gör dem populära för nybörjare och för användning i tuffa miljöer.
Längd: Allt annat lika är en längre kanot snabbare än en kortare. En längre kanot kan också lasta fler personer och mer packning. Den blir dessutom mer kursstabil. Nackdelen är att de är tyngre att paddla och svårare att svänga och manövrera. Fritidskanoter för flera personer har en längd mellan 4,5 och 5,5 meter. Singelkanoter har en längd mellan 3 och 4 meter.
Bottenform och stabilitet: Kanotens bottenform avgör dess stabilitet. Flatbottnade kanoter är i första hand initialstyva, medan rundbottnade kanoter är slutstyva.
Inåtlutande reling, så kallad ”Tumblehome”: En reling som lutar inåt mot kanotens midskeppslinje är en vacker konstruktion som ökar kanotskrovets styrka och ger enklare och effektivare paddelföring då paddlaren inte behöver sträcka ut paddeln lika lång från skrovet. Nackdelen är att slutstyvheten och därmed kanotens sjövärdighet minskar.
Skrovhöjd: En lägre skrovhöjd gör paddlingen enklare och tillåter paddlaren att sitta lägre vilket ökar stabiliteten. Ett högre skrov tar in mindre vatten från vågor och forsande vatten. Sikta på en skrovhöjd runt 30 cm mitt på kanoten för normalt fritidsbruk och några centimeter högre för kanoter som ska paddlas i fors och på långtur.
Bredd: En smalare kajak innebär högre fart, kursstabilitet och paddlingskomfort. I gengäld är har den sämre initialstyvhet och mindre lastutrymme än en längre modell.
Lastkapacitet: De flesta kanoter har mycket god lastkapacitet även för längre turer. Detta blir då främst en fråga för den som behöver extra mycket packning på sina turer alternativt vill paddla många personer i samma kanot.
Vikbara och hopfällbara kanoter.
Material och konstruktion: Hopfällbara kajaker tillverkas ofta med spant i aluminium och duk i kraftig PVC. Vikbara kanoter är gjorda i större sjok av plast som på ett intelligent sätt formats och kan vikas ut till ett kanotskriv.
Längd: Samma gäller för hopfällbara och vikbara kanoter som för traditionella kanoter: Allt annat lika är en längre kanot snabbare än en kortare. En längre kanot kan också lasta fler personer och mer packning. Den blir dessutom mer kursstabil. Nackdelen är att de är tyngre att paddla och svårare att svänga och manövrera. Fritidskanoter för flera personer har en längd mellan 4,5 och 5,5 meter. Singelkanoter har en längd mellan 3 och 4 meter.
Bottenform och stabilitet: Samma gäller för hopfällbara och vikbara kanoter som för traditionella kanoter: Kanotens bottenform avgör dess stabilitet. Flatbottnade kanoter är i första hand initialstyva, medan rundbottnade kanoter är slutstyva.
Skrovhöjd: Samma gäller för hopfällbara och vikbara kanoter som för traditionella kanoter: En lägre skrovhöjd gör paddlingen enklare och tillåter paddlaren att sitta lägre vilket ökar stabiliteten. Ett högre skrov tar in mindre vatten från vågor och forsande vatten. Sikta på en skrovhöjd runt 30 cm mitt på kanoten för normalt fritidsbruk och några centimeter högre för kanoter som ska paddlas i fors och på långtur.
Bredd: Samma gäller för hopfällbara och vikbara kanoter som för traditionella kanoter: En smalare kajak innebär högre fart, kursstabilitet och paddlingskomfort. I gengäld är har den sämre initialstyvhet och mindre lastutrymme än en längre modell.
Lastkapacitet: De flesta kanoter har mycket god lastkapacitet även för längre turer. Detta blir då främst en fråga för den som behöver extra mycket packning på sina turer alternativt vill paddla många personer i samma kanot.
Montering: Det tar ofta längre tid och det är också lite svårare att montera en hopfällbar kanot jämfört med en uppblåsbar eller hopvikbar kanot. De första gångerna är oftast svårast om med erfarenhet och teknik går det snabbare med tiden.