Ett stormkök eller friluftskök är bränsledriven kokutrustning som går att packa ihop och bära med sig. De är mindre än campingkök som ofta har två fasta brännare. För turer på under 24 timmar funkar termos men den som vill få sig ett varmt mål mat och en kaffe eller te till frukost på längre äventyr behöver ta med sig ett kök, oavsett om det gäller paddling, vandring, skridskoåkning eller jakt. Den som har ett stormkök hemma i förrådet är dessutom preppad för en rad olika situationer då det inte går att laga mat hemma på spisen, till exempel strömavbrott.
Vilket kök som är bäst att köpa och ta med sig beror på en rad olika faktorer. I den här guiden går vi igenom allt som är viktigt att tänka på för dig som ska köpa ett friluftskök eller stormkök och tipsar om en rad olika produkter samt deras för- och nackdelar. Friluftskök kan delas in efter vilka bränslen den kan köras på och utifrån sin konstruktion.
Våra 5 topprekommendationer
Vi har under flera år testat stormkök under sommar och vinterturer, i sträng kyla, under långvandringar, skidturer och på kajakexpeditioner. Nedan finner ni våra tips på stormkök utifrån användning, prio och funktionalitet:
För familjen: Trangia-kök med gasbrännare
Allround med låg vikt: Optimus Vega
Prio låg vikt: Optimus Crux Lite, Trangia Micro Light, Esbit Solid Fuel Cookset 1000 ml
Prio kort koktid: Jetboil Flash
Vinterbruk: Optimus Nova
Alternativ 1: Triangia-kök 25-3 UL med gasbrännare
Detta kök har varit med oss på många expeditioner, vandringar, familjeutflykter och kajakturer genom åren. Trangia 25-3 UL består av två kastruller, en non-stick stekpanna och en vindskyddad brännare som drivs med gas. Köket är anpassat för 3-4 personer. Den är tillverkad i en lätt och hållbar aluminiumlegering och är enkel att rengöra efter användning. Dess mycket stabila konstruktion och pålitliga prestanda har gjort den till ett populärt val för utomhusmatlagning. Kastrullerna sänks ner i vindskyddet som har en bred bas och står därför mycket stadigt.
BÄSTA VALET FÖR: För den som vill ha ett stabilt, robust och pålitligt kök som passar för alla tillfällen, och för den som värdesätter bekvämlighet vid själva matlagningen framför låg vikt och utrymme.
MINUS:
- Hög vikt
- Förhållandevis låg effekt
SPECIFIKATION:
- Effekt: 2100 w
- Vikt: 895 g (totalt inkl 3 kastruller)
Alternativ 2: Optimus Vega
Optimus Vega är ett kraftfullt och kompakt stormkök som erbjuder pålitlig prestanda för utomhusmatlagning. Utrustat med en unik fällbar design och en robust konstruktion, är det lätt att transportera och montera. Vega har en precisionsbrännare för gas som möjliggör justering av värmeintensiteten, och den är konstruerad för att fungera effektivt även under kallare väderförhållanden. Med snabb koktid och enkelt underhåll är Optimus Vega ett utmärkt val för friluftsentusiaster som söker högpresterande stormkökslösningar.
BÄSTA VALET FÖR: Mycket bra allround kök som passar både långturer som kortare helgutflykter under flera säsonger till relativt låg vikt.
MINUS:
- Behöver separat vindskydd
- Kan vrida sig lite runt slangen när den inte tyngs ner av en kastrull
SPECIFIKATION:
- Effekt: 2600 w
- Vikt: 178 g
Alternativ 3: Optimus Crux Lite
Optimus Crux Lite är ett ultralätt och kompakt stormkök som passar utmärkt för vandrare och äventyrare med begränsad packutrymme. Med sin fällbara design och minimala vikt är det lätt att transportera. Köket använder sig av gas som bränsle och har en effektiv brännare med precision för att säkerställa snabb och jämn matlagning. Trots sin ringa storlek levererar Crux Lite pålitlig prestanda och är enkelt att montera och använda. Det är en idealisk följeslagare för de som söker ett praktiskt och pålitligt stormkök för snabba och lätta utomhusmåltider. Denna lösning är mer instabil än båda alternativen ovan, och kräver mer uppmärksamhet under själva matlagningen.
Två andra likvärdiga kök och som är favoriter med goda betyg från användare inom lättvikts-communityn är Soto Windmaster samt MSR Pocketrocket.
BÄSTA VALET FÖR: Långvandrarna som vill ha den lättaste och mest kompakta lösningen på marknaden, eller som extrabrännare.
MINUS:
- Instabilt (likt alla toppmonterade kök)
SPECIFIKATION:
- Effekt: 3000 w
- Vikt: 72 g
Alternativ 4: Jetboil flash
Jetboil Flash är ett snabbt och effektivt stormkök som är perfekt för snabba och enkla måltider utomhus där kokkärlekt är integrerat med brännaren. Med sin innovativa design och inbyggda piezoelektriska tändningssystem kan det snabbt koka vatten och laga mat. Det är lätt att använda med en enkel montering och rengöring. Flash är kompakt och lätt att transportera och passar bra för vandring, camping eller utflykter. Dess pålitliga prestanda och snabba koktid gör det till ett populärt val för friluftsentusiaster som värdesätter snabbhet och enkelhet vid matlagning utomhus.
BÄSTA VALET FÖR: Den som vill ha så kort koktid som möjligt och mest kokar vatten.
SPECIFIKATION:
- Effekt: 2600 w
- Vikt: 371 g
MINUS:
- tippar lätt
- tyngre än toppmonterat
Alternativ 5: Optimus Nova
Optimus Nova är ett kraftfullt stormkök som är särskilt utformat för att prestera väl även i riktigt kalla väderförhållanden. Med sin robusta konstruktion och effektiva brännare kan det leverera pålitlig matlagning även under extrema förhållanden. Köket har en omställbar brännare som ger möjlighet att välja mellan flytande bränsle och gas, vilket ökar dess flexibilitet t.ex. vid resa utomlands. Den höga effekten möjliggör snabb uppvärmning och kokning, vilket är särskilt viktigt vid låga temperaturer. Optimus Nova är ett pålitligt val för äventyrare som behöver ett stormkök som kan hantera krävande klimat och leverera effektiv prestanda.
BÄSTA VALET FÖR: Mycket bra allround kök som passar både långturer som kortare helgutflykter speciellt anpassat för kallare väder.
SPECIFIKATION:
- Effekt: 2850 w
- Vikt: 460 g
- Mer underhåll
- Svårare handhavande
Användningsområden
Friluftskök kommer i olika varianter som passar bra för olika användningsområden. Vissa är anpassade för att främst koka vatten till varm dryck och frystorkad färdigmat medan andra är utformade med flera olika kärl och t.ex. stekpanna för riktig matlagning – stekning, sjudning osv. Den som vandrar själv och prioriterar låg vikt kan välja en lätt och avskalad modell medan den som vandrar med barn som ska vara med i matlagningen behöver ett större och stabilare kök. På flyg- eller utlandsresa behöver köket kunna köras på de bränslen eller den typ av gasbehållare som finns tillgängliga på resmålet.
Koktid och bränsleåtgång
Det tar ungefär 10-15 minuter att koka en liter vatten med ett kök som eldas med sprit. Gasol och multifuelkök är betydligt snabbare och kokar en liter vatten på 3-4 minuter.
Så gör du för att hålla nere koktiden:
- Ställ köket i lä
- Använd lock och vindskydd
- Använd ett kärl med värmeväxlare
- Rengör köket så att du får full effekt av det bränsle som tillförs
- Om du använder gas: använd gas för rätt temperatur
- Maxa brännaren om den går att justera. Obs att detta dock drar relativt mer bränsle.
- Se till att brännaren får tillräckligt rätt mängd luft
Så gör du för att hålla nere bränsleåtgången:
- Alla åtgärder ovan
- Om möjligt kör (gas)brännare på tre fjärdedels effekt
- Stäng av lite innan maten är klar så att den lagas färdigt av redan tillförd värme i kastrullen
- Spar redan värmt vatten eller smält is i en termos
- Låt maten lagas färdigt i termos – häller du t.ex. på varmvatten på din torkade lunch på frukosten så så lagar pasta och ris sig självt tills det är dags att äta.
Vintertid: torr snö kräver mer bränsle och längre tid än blöt att smälta. Krossad is kräver mindre bränsle och kortare tid än isblock att smälta.
Vikt
Näst efter de tre stora: tält, sovsystem och ryggsäck så är köket ofta det som kommer på en fjärde plats när det gäller vikt i packningen och är därmed en utrustningsdel som det går att spara en hel del vikt på. Trangias mest sålda kök 25-3 UL med gasbrännare väger till exempel 895 gram med två kastruller och stekpanna. En enkel toppmonterad brännare som Optimus Crux Lite väger 78 gram och tillsammans med ett vikbart vindskydd, tång, fotstöd och en kastrull blir totalen 218 gram.
Resa
Flygresor med friluftskök kräver viss planering eftersom det inte är tillåtet att ta med vare sig gasbehållare, bensin, diesel eller T-Röd i incheckat bagage eller handbagage. Däremot är lysfotogen tillåtet så länge säkerhetsdatabladet anger att den inte är klassad som farligt gods (ovan enligt Transportstyrelsens hemsida visad 8:e oktober 2023).
Den som flyger utomlands behöver ha koll på om bränslet som driver köket finns tillgängligt på destinationen och för gaskök: att gängan passar den lösning som finns på resmålet. Multifuel-kök eller brännare med duo-ventiler som klarar flera olika sorters gängor kan vara bra alternativ. Ett exempel är Mimer Duo från Primus.
Bränsletyp
Det finns i huvudsak följande olika bränsletyper, och vi går igenom varje del nedan.
- Sprit
- a) Fristående
- b) Fristående med integrerat vindskydd
- Gas
- a) Toppmonterad brännare
- b) Toppmonterad med integrerad kokkärl och vindskydd
- c) Spindelkök
- d) Fristående brännare med integrerat vindskydd
- Bensin och multifuel
- Ved
- Bränsletabletter
1. Sprit
Denna typ av brännare drivs av det flytande bränslet sprit (T-Röd). Det är en enkel, tålig, driftsäker konstruktion som är enkel att använda och det finns många tillbehör. Brännaren väger i sig själv lite, men med integrerat vindskydd blir konstruktionen ofta tyngre jämfört med gaskök med separat vindskydd. Spriten fylls på och tänds direkt i brännaren. Den här typen av kök är relativt ofarliga att använda så länge bränslet får brinna ut och de inte välter. Till vissa modeller finns vinterinsatser till brännaren, vilket gör att det brinner bättre vid låga temperaturer, men det går då åt mer bränsle.
Fördelar med sprit:
- Få delar som kräver underhåll och kan gå sönder
- Brinner tyst
- Billigt bränsle
- Enkelt att använda
- Funkar året runt med samma bränsle
Nackdelar med sprit:
- Brinner med lägre effekt än gas, bensin och diesel
- Bränslet väger mer än t.ex. gas
- Kräver bra vindskydd
- Brännaren måste svalna innan det går att fylla på mer bränsle
- Sotar ofta kärlen (det kan bli bättre med 10% inblandning av vatten men då sjunker effekten ytterligare)
- Lågan kan inte finjusteras
Beräknad spritmängd på tur:
I ett Trangia-kök så brinner 100 ml t-sprit i ca 25 minuter och 1 liter vatten kokas upp på cirka 10 minuter. För att beräkna mängden sprit för en tur behöver man justera för antalet lagade måltider, väder och vilken typ at mat som ska lagas. En grov uppskattning är 1 liter per person och vecka för sommartur i Sverige.
Modeller spritkök
Fristående spritkök
Fristående spritkök är en minimalistisk konstruktion med låg vikt som består av en brännare med någon form av stöd till kokkärl. En lösning som passar den som vandrar själv och vill hålla vikten nere och siktar på att mest värma vatten, t.ex. till frystorkad mat.
Fördelar:
- Lätt
- Liten volym
- Lågt pris
Nackdelar:
- Inte lika stabilt som integrerat vindskydd
- Kan inte ta lika stora kastruller som integrerade modeller
- Behöver ofta separat vindskydd
Exempel:
- Trangia Micro Light
- Optimus Svea (se pris hos outnorth.se)
Fristående spritkök med integrerat vindskydd
Hit räknas det klassiska svenska Trangia-köket som en gång i tiden dominerade det svenska utbudet av friluftskök. Brännaren sätts i ett stabilt vindskydd som även håller kokkärlen, som kan vara både kastruller och stekpannor, på plats. Vindskyddet står i sin tur på underlaget. Det här är en robust och stabil konstruktion som passar den som t.ex lagar mat med barn eller åt många personer. Det är tyngre och bulkigare än fristående spritkök och passar därför sämre på turer där det är viktigt att hålla låg vikt.
Fördelar:
- Stabilt och vindskyddat.
- Enklare hantering av större kärl.
- Minimalt underhåll.
Nackdelar
- Tyngre och bulkigare än övriga modeller
- Få modeller att välja på
- Inga modeller med värmeväxlare
Exempel:
- Trangia: Klassiskt svenskt märke som för många fortfarande är starkt förknippat med vad ett friluftskök ska vara. Begreppet stormkök kommer härifrån och konstruktionen är robust, stadig, väderskyddad och enkel att använda även för ovana. Har klarat tidens tand med bravur och varit en följeslagare på våra turer sedan 80-talet. Finns i flera olika storlekar och många varianter. Anpassningsbart och det går att byta ut delar.
2. Gas
Denna typ av brännare ansluts till en gasbehållare av engångstyp som innehåller en trycksatt blandning av propan, isobutan och ibland butan. Behållarna kommer i storlekar om 100, 230 och 450 gram och gasen är anpassad efter olika temperaturförhållanden med olika varianter för vinter, sommar och allroundbruk. En tub på 235 gram brinner ungefär en timme på 3000 Watt.
Fördelar med gas:
- Enkelt och säkert att hantera
- Lätta att tända, ingen förvärmning behövs (utom i sträng kyla)
- Självförseglande behållare
- Sotar inte
- Effektiv förbränning.
- Bränsle finns i många delar av världen
- Lätt att justera lågan (på de flesta gasbrännare) för både sjudning och kokning
Nackdelar med gas:
- Kommer i engångstuber vilket ställer krav på återvinningsmöjligheter
- Svårt att bedöma hur mycket gas som är kvar i tuben
- Dyrare än flytande bränsle
- Funkar sämre än flytande bränsle vid låga temperaturer
- Får inte tas med på flyg
- Finns inte i alla delar av världen
- Tappar effekt vid kyla. Även om vintergas funkar betydligt bättre än standardgas så ökar koktiden betydligt vid temperaturer under -10 C.
I slutändan är gas på engångstub det vi nästan alltid tar med oss på turer året om. Det enkla handhavandet och att gasen funkar mycket bra under varmare förhållanden och ganska bra under kalla förhållanden gör gasen till en allround-vinnare för de alla flesta turer och behov.
Beräknad gasåtgång på tur:
Ett riktmärke är 65-100 gram gas per person och dag på sommartur och det dubbla på vintern om man måste smälta snö. Beroende på väder, kök, antal personer kan förbrukningen variera. T.ex anger Primus att deras Primetech-kök drar hälften så mycket gas som andra kök.
Modeller gas:
Toppmonterad brännare
Toppmonterade gaskök är enkla att använda och kräver nästan inget underhåll. Den här typen av brännare skruvas direkt på gasbehållarens gängade topp. Många modeller är otroligt små och kan väga under 80 gram. Konstruktionen är inte lika stabil som spindelkök och kök med integrerat vindskydd (typ Trangia).
Fördelar:
- Tar liten plats
- Låg vikt
- Enkla att hantera
Nackdelar
- Små armar gör det svårare att balansera större kastruller och kokkärl med värmeväxlare
- Vinglig konstruktion som kan behöva passas vid ojämnt underlag.
- Påverkas snabbt av vind och bör stå skyddat.
Exempel:
- Optimus Crux Lite, som rekommenderas av oss
- MSR PocketRocket Deluxe som topprekommenderas av Outdoor Gearlab, CleverHiker och GearJunkie)
- Primus Essential Trail Stove – Budgetalternativ med enkel och bred brännare. Går inte att vika ihop och tar därför relativt mycket plats.
Toppmonterad med integrerat kokkärl och vindskydd
Den här höga konstruktionen har en brännare som även skruvas direkt på gastuben som med en bajonettfattning kopplas till ett isolerat kokkärl med lock. Ofta har brännare inbyggt vindskydd och kokkärlet värmeväxlare vilket gör hela konstruktionen extremt bränslesnål och effektiv. Är generellt avsedda för att snabbt koka vatten till varm dryck och frystorkad mat, men det finns även varianter med bredare kastruller som passar bättre för matlagning och sjudning.
Fördelar:
- Kokar snabbt upp vatten
- Bränsleeffektiva
- Rymmer ofta en 100 gr gasbehållare i kokkärlet för låg packvolym
Nackdelar:
- Tyngre än toppmonterade brännare och spindelkök.
- Tippar lätt
- Den isolerade utsidan är svårare att göra rent om man spiller mat på den.
Exempel:
- Jetboil flash och Jetboil MiniMo, marknadsledare som topprekommenderas av Outdoor Gearlab, CleverHiker och GearJunkie
Spindelkök
Den här typen av brännare står till skillnad från en toppmonterad på egna ben och kopplas istället till gastuben med en slang. De väger ofta lite och tar lite plats men ligger ändå högre jämfört med toppmonterade. På vissa modeller finns möjligheten att ställa tuben upp och ner vilket ökar prestandan i kalla väderlekar. Dessa kök kan användas med ett tight vikbart vindskydd i metall vilket ytterligare ökar effektiviteten.
Fördelar:
- Stabil konstruktion
- Bra prestanda i blåsiga förhållanden på grund av möjligheten att använda vindskydd
- Med möjligheten att vända behållaren funkar den även effektivt i kalla förhållanden.
Nackdelar:
- Tyngre och mer skrymmande än toppmonterat
Exempel:
- Optimus Vega är ett lätt och vikbart spindelkök som även funkar vid kalla temperaturer eftersom den förvärmer gasen och har ett ställ som gör att gastuben går att ställa upp och ner. Gasen som blir flytande vid kalla temperaturer kan då rinna till brännare där den förgasas och bränns. Bra vikt, pris och allround.
Fristående brännare med integrerat vindskydd
I den här konstruktionen sitter brännaren i ett vindskydd men ansluts till gasbehållaren via slang, likt spindelköket. Vindskyddet står i sin tur på underlaget. Det här är en robust och stabil konstruktion som passar den som t.ex. lagar mat med barn eller åt många personer. Det är tyngre och bulkigare än spindelköken och passar därför sämre på turer där det är viktigt att hålla låg vikt.
Fördelar:
- Stabilt och vindskyddat
- Enklare hantering av större kärl.
Nackdelar:
- Tyngre och bulkigare än övriga modeller
- Saknar möjlighet att ställa gasbehållaren upp och ned
- Få modeller att välja på
- Inga modeller med värmeväxlare
Exempel:
- Trangia: Klassiskt svenskt märke som för många fortfarande är starkt förknippat med vad ett friluftskök ska vara. Begreppet stormkök kommer härifrån och konstruktionen är robust, stadig, väderskyddad och enkel att använda även för ovana. Har klarat tidens tand med bravur och varit en följeslagare på våra turer sedan 80-talet. Finns i flera olika storlekar och många varianter. Anpassningsbart och det går att byta ut delar.
- Primus Essential Stove Set. Finns i två storlekar: 1,3L för 1-3 personer och 2,3L för 2-5 personer.
3. Bensin (”vit bensin” / ”white gas”) och multifuel
Bensin
Denna typ av kök förångar och bränner gas ur bensin. Det går att använda vanlig bilbensin, vilket kan vara en fördel om det absolut inte går att få tag på kemiskt ren bensin, t.ex. vid utlandsresor, men det är inte att rekommendera då ångorna innehåller mer föroreningar och det kan bidra till sotbildning. Bensin är mycket lättantändligt och brinner bra även under kalla förhållanden och på hög höjd. Med ren bensin är lågan sotfri. Nackdelen är att det är explosivt och kräver mer säkerhetstänk än t.ex. gas. Den här konstruktionen är också generellt dyrare än övriga.
De flesta bensinkök är av så kallad multifuel modell. Det innebär att de även kan köras på gas, diesel och fotogen.
Fotogen
Lättillgängligt OK alternativ om inte ren bensin finns att tillgå.
Fördelar:
- Kan vara lättare att få tag på än bensin
- Samma energiinnehåll som bensin
Nackdelar:
- Kräver pumpning och förvärmning
- Har fler föroreningar än ren bensin vilket ökar underhållsbehovet för att köket inte ska sota igen
- Luktar
Diesel
Funkar som nödbränsle.
Fördelar:
- Lätt att få tag på i hela världen
- Likvärdigt energiinnehåll som bensin
Nackdelar:
- Större underhållsbehov än fotogen. Mycket större vid användande av diesel av låg kvalitet.
- Stark lukt
Modeller bensin:
Spindelkök
Samma som för gasvarianten det vill säga en brännare som står på egna ben men som istället för gastub kopplas till en särskild bränslefalska med pump. Även dessa kök kan användas med ett tight vikbart vindskydd i metall vilket ytterligare ökar effektiviteten.
Exempel:
- Optimus Nova, Prisbelönt kök med hög effekt och bra pris.
- Primus Multifuel III
Integrerat vindskydd
Här finns vad vi vet bara ett alternativ och det är Trangias kök med tillbehöret multifuel-brännare. Det är alltså samma kök som för gas och sprit men med en annan brännare som förvärmer bränslet och kopplas till en särskild bränsleflaska med pump.
4. Vedkök
Vedkök använder som namnet anger kvistar, kottar, löv och annat brännbart material som går att hitta i naturen. Detta gör dem intressanta för turer där det går att samla brännbart material då det går att spara vikt på att inte bära med sig bränsle.
Fördelar:
- Enkla, driftsäkra, lätt vikt.
- Lägre pris.
- Vissa modeller kan generera tillräckligt med el för att ladda t.ex. en mobil eller mindre prylar som gps:er och ficklampor
- Vissa modeller kan utrustas med grill
- Hög mysfaktor
Nackdelar:
- Svårt att hitta lagligt och torrt bränsle vid våt väderlek och på fjället.
- Kan ej användas vid eldningsförbud
Exempel:
- Biolite Campstove 2+ med usb-laddning (se pris hos outnorth.se)
- Stabilotherm Wood Stove Stack (se pris hos outnorth.se)
- Rejäla Hiking wood stove: (se pris hos outnorth.se)
5. Bränsle-tabletter
Den här typen av kök bränner en kemisk sammansatt tablett som köps som tillbehör. Konstruktionen är extremt enkel och blir därmed både lätt och enkel att använda och underhålla.
Fördelar:
- Lägre pris.
- Låg vikt, ett set med brännare och kastrull kan väga så lite som 200 gram
- Kompakta
- Tabletterna är lätta att släcka och kan återtändas för senare bruk
- Så gott som underhållsfria
Nackdelar:
- Lång koktid
- Kan lukta
- Kan lämna en fet hinna på kastrullens undersida
Exempel:
Exempel är solid fuel cookset 1000
Tillbehör och komplement till stormkök
- Kastruller
- Värmeväxlare ex: https://www.addnature.com/msr-heat-exchanger-M308760.html
- Vindskydd
- Tändstål
- Termos
- Extra brännare
- Ställ till gasflaska för stabilitet https://www.outnorth.se/jetboil/fuel-can-stabilizer#Nocolour