kebnekaise topptur

Bestiga Kebnekaise på egen hand

Utsikten är magnifik, luften kylig, pulsen hög och endorfinerna rusar i blodet. Känslan av att stå på toppen av Sveriges högsta berg är helt klart tillfredställande. Här följer en guide till dig som vill förverkliga drömmen om att nå toppen på egen hand.

Kebnekaise är Sveriges högsta berg, i skrivande stund 2097 meter över havet. Bergmassivet har två nära toppar, sydtoppen och nordtoppen. Länge har sydtoppen varit högst, med den varma sommaren 2018 gjorde att toppglaciären på Sydtoppen smälte och nordtoppens bergiga fasta topp tog över som Sveriges högsta punkt, tillfälligt iallafall. Mätningar 2022 fastställer att nordtoppen fortfarande är högst.
I jämförelse med många andra toppar är Kebnekaises sydtopp ett relativt snällt berg att bestiga. Berget nås efter en kortare anmarsch från STF’s fjällstation, där man både kan bo bekvämt, hyra utrustning och proviantera. För de flesta kräver det en heldags kraftanstränging att bestiga Sydtoppen och ta sig ner till fjällstationen igen. Samtidigt har både barn och pensionärer tagit sig upp för egen maskin. Som alltid kräver den alpina fjällmiljön respekt och lyhördhet både för väder och den egna förmågan.

Kebnekaises toppar

Nordtoppen kräver både stor erfarenhet inom klättring samt full klätterutrustning och rekommenderas inte för nybörjare. Vanligast är att gå på den smala och branta kammen via sydtoppen. Guidade turer utgår från Kebnekaise Fjällstation.

Sydtoppen nås vanligtvis via Västra leden eller Östra leden, med utgångspunkt från Kebnekaise Fjällstation. Den Västra leden går att vandra utan specialkunskap och klätterutrustning. Den Östra leden är något kortare men kräver enklare klätterutrustning samt grundläggande kunskap inom klättring då delar av sträckan går över glaciärpassager. Guidade turer utgår från Fjällstationen för både Västra och Östra leden. En alternativt väg upp är via Durlings led från Singi som möter Västra leden i Kaffedalen.

Ta sig hit

Från Kiruna går bussar till Nikkaluokta, en resa på cirka en timme. Se priser och tidtabell på nikkaluoktaexpressen.se. Väl i Nikkaluokta kan du välja att bo över stuga, läs mer på boende på nikkaluokta.com, eller vandra vidare till Kebnekaise Fjällstation. Det är en sträcka på 19 kilometer, och är mycket väl utmärkt och enkel att vandra. Sträckan kan kortas med 6 kilometer med en båttur över glaciärsjön Láddjujávri, en mycket fin tur. Det går även att ta helikopter från Nikkaluokta till Fjällstationen. Bo på fjällstationen eller i tält i anslutning till fjällstationen.

Inför vandringen - bra att veta
  • Räkna med några dagars marginal p.g.a vädert. Dåligt väder kan till exempel innebära att det är svårt att ta sig upp eller att sikten blir mycket begränsad. 
  • Västra leden är cirka 18 km t/r och med en total stigning på 1800 meter.
  • Respektera att vandringen är bitvis brant och kan upplevas som tuff beroende på rutin och erfarenhet.
  • Räkna minst 10 h t/r via Västra leden om du är ”normaltränad”.
  • Vädret kan slå om snabbt. Tänk igenom eventuella situationer som kan uppstå som t.ex. tät dimma, innan turen. Diskutera igenom om ni är flera som går samtidigt.
  • Fjällstationen hyr ut kängor, stegjärn och vandringsstavar.
  • Använd stegjärn sista biten upp mot toppen på glaciären.
  • Vandringsstavar rekommenderas och ökar säkerheten mot fall.
  • Ta med vattenflaska på minst 1.5 liter, mer vid varmt väder.
  • Det finns ingen toalett längs leden, ta med papper och uträtta behov väl avskilt.
  • Västra leden är till största del markerad med röda markeringar. Håll koll så att du inte hamnar utanför leden vid t.ex. tät dimma.
  • Informera anhöriga innan du beger dig av.

Bästa tid

Bästa tiden att bestiga Kebnekaise är självklart individuellt, men normalt är vädret mildast i juli-augusti. Fjällstationen har öppet från mars-maj och från mitten av juni till mitten av september. STFs guidade vandringsturer går från mitten av juni till mitten av september.

Rekommenderad utrustning

Förutom kläderna du vandrar i samt lämpliga och väl ingångna skor/kängor rekommenderas följande packning i ryggsäcken packat vattentätt.

  • Vattentäta skalplagg
  • Dunjacka
  • Underställ
  • Mössa och vantar
  • Karta och kompass
  • Mobil/GPS
  • Stegjärn
  • Vandringsstavar
  • Skavsårsplåster
  • Kamera
  • Solskyddsfaktor
  • Vattenflaska(or) minst 1.5 liter
  • Pannlampa/ficklampa om ni tvingas vandra i mörker eller kalla på hjälp
  • Lunch + energibars. Det finns lunchpaket att köpa från frukostbuffen på fjällstationen.

kebnekaise sydtoppen
Kebnekaises sydtopp består av glaciäris och stegjärn behövs för att ta sig upp.

Bestig Kebnekaises sydtopp via Västra leden

Turen startar västerut från Fjällstationen, och den första sträckan är lättvandrad och flack längs med fjällstigen. Efter cirka tre kilometer går leden in mot Kitteldalen. Leden blir smalare, stigningen ökar och fortsätter så fram till hängbron över Kittelbäcken. Här är ofta sista chansen att fylla på vatten. Efter hängbron blir stigningen än lite brantare, du vandrar upp längs trappsteg bestående av massiva stenblock. Leden byggs här ut med fler trappsteg av ett expertteam från Nepal. Efter någon kilometer planar leden ut innan nästa ännu brantare etapp påbörjas upp mot toppen av Vierranvárri. Toppen nås på 1715 m.ö.h och därefter påbörjas nästa etapp, 200 meter ner på andra sidan till ”Kaffedalen”. Partiet nedför är brant och vandringsstavarna kommer väl till hands som extra stöd.

I Kaffedalen kan det passa att pausa en stund och äta lite av matsäcken. Nästa etapp är sträckans brantaste, och på håll ser det ut som en gigantisk vägg. Men följer man leden är det relativt enkelt att ta sig upp. Efter ett par hundra meter avtar det brantaste partiet, och terrängen övergår i relativt svårforserade stora stenblock. Efter ytterligare någon kilometer syns den gamla toppstugan som byggdes år 1962 på 1870 m.ö.h. Stugan används som rastskydd och nödövernattning. Härifrån är det cirka 20-30 minuter enkel vandring sista biten upp mot sydtoppen. Plötsligt möter vyn av toppglaciären upp – nu är det bara ett fåtal steg kvar till toppen. På med stegjärnen och gå försiktigt sista biten upp för toppen!

 

Äventyr med familjen

Ta med familjen och dina barn! Det är en annorlunda semester med mindre bekvämlighet, mindre skärmtid och kanske en av de fysiskt tuffaste dagarna som ditt barn upplevt. Men att göra det tillsammans stärker er även om det kan vara bitvis motigt och jobbigt under resans gång. Idag har många unga (och vuxna) stora utmaningar med för mycket stillasittande och har det för bekvämt, vilket kan leda till minskat välmående. Det är något som Michael Easter tar upp sin bok The Comfort Crisis. Ut och kämpa och njut av vackra vyer, det förbättrar välmående enligt Michael.

Nedan några bilder från vår toppbestigning sommaren 2023 tillsammans med döttrarna på 15 år.

Läs mer:

Fem vanliga misstag på fjällvandring

8 faktorer som på verkar hur lång tid det tar att gå en mil i fjällen

Dela med dina vänner