Över tjugo meters sikt, ett rikt undervattensliv och magnifika grottformationer är det som väntar dig som vill fridyka på Koh Haa utanför Koh Lanta i södra Thailand. Följ med till den lilla ögruppen och upptäck fina fridykningsvatten för både erfarna och nybörjare.
Solen har precis gått upp och förberedelserna inför dagens dykutflykt till den lilla ögruppen Koh Haa har börjat. Koh Haa betyder ”fem öar” och ögruppen består av just fem små öar med en lagun i mitten. Formgivningen är vacker, vattnet är kristallklart och djurlivet är rikt. Koh Haa är ett skyddat naturreservat och stora delar av året går inga dykturer hit vilket hjälper till att bevara den marina miljön. Ögruppen ligger cirka två timmars färd med dykbåt sydvästerut från Koh Lanta.
Utbudet av dykfirmor på Koh Lanta är många och de flesta ligger i staden Saladan på öns norra del. Utbudet av dykarrangörer som erbjuder fridykning är dock betydligt färre. Efter en hel del rundfrågning visade sig att endast två erbjuder fridykning. Den ena är den svenska dykfirman Kon Tiki. Kon Tiki erbjuder inte någon specifik fridykningkurs utan anpassar en kurs efter behov och efterfrågan. Den andra, Blue Planet Divers, är certifierade genom fridykningsorganisationen A.I.D.A och ger regelbundet kurser i olika nivåer från nybörjare till instruktörsutbildning.
Uppvärmning i lagunen
Koh Haas lagun som omges av 5 småöar ger bra möjligheter till uppvärmning eller enbart träning om du är nybörjare. Djupet är cirka tio meter och botten syns tydligt och klart från ytan. Läget är skyddat och vattnet är lugnt och stilla. Men en tyngd och en stor boj kan man få en bra dyklina att öva längs med. Vi spenderade någon timme här och övade olika moment längs med linan och mot slutet var dyktiden upp emot två minuter.
Ut på djupet
Utanför lagunen tilltar djupet direkt och bottnen försvinner. Peter dyker ner och lägger tyngden försiktigt och kontrollerat i sanden. Att släppa ner tyngden till botten från ytan är inte lämpligt då korall tar skada om tyngden träffar den. Här visar Peters djupmätare nära 30 meter vilket är ett respektabelt djup för nybörjare. Bara vetskapen om att det är mycket djupare här samt att botten inte syns från ytan sätter mentala spärrar i huvudet som kräver stort fokus och lugn att hantera. När nerverna är under kontroll kan fokus återgå till att nå total avslappning och lugn i kroppen. Pulsen sjunker och andetagen blir djupare. I det sista andetaget ligger fokus i att fylla lungorna från nedre delen av magen och hela vägen upp till halsen. På vägen ner i djupet gäller det att bibehålla lugnet och kontrollen över tankarna som annars så lätt tar över och dyket måste avbrytas. Skillnaden är mycket påtaglig vid ett bra avslappnat dyk jämfört med ett där tankarna och stressen tar över. Ett dyk på 20 meter kan vara hur lugnt och skönt som helst, eller tungt, jobbigt och pressande där syrebristen och obehaget tar över hela upplevelsen. Det sägs att 80-90 procent av ens kapacitet sitter i det mentala. Peter coachade och det blev riktigt många sköna dyk.
Grottdykning – The Cathedral
Som avslutning besökte vi en av Koh Haas grottor. Efter ett relativt enkelt dyk på tio meters djup och en sträcka av cirka tjugo meter kommer man upp i ett av grottsystemen som kallas The Cathedral. Scenen är magnifik. Ljudet i grottan är stort. Ljuset, som enbart kommer in via öppningen under vattnet skapar ett spökligt sken som lyser upp stalaktiter i taket. Det är något speciellt med grottor, känslan är blandad med både obehag och fascinering. Det sista andetaget innan jag dyker ner och lämnar grottan måste räcka hela vägen ut till friheten igen. Halvvägs ut känns det skönt i kroppen, ljuset från solen och blått hav visar sig och jag är ute. Vid ytan pustar jag ut och är glad för att jag gjorde det, trots viss tvekan.
Text: Jonas Skarstam