ljudbocker, film, podcasts, friluftsliv

Rökning, präster och hörlurar på turen

Får hörlurar, skärmar och ljudböcker följa med på turen? Det beror på vem, och kanske framförallt på HUR, man frågar.

Två präster möts och diskuterar livligt om det är ok att röka och be samtidigt. De kommer inte överens och när de skiljs lovar de båda sig själva att ta upp frågan med kardinalen – för att se vem som har rätt. När den första prästen träffar kardinalen så frågar han: ”Är det verkligen ok att röka under bön?” varpå kardinalen utbrister: ”Självklart inte! Bönen är helig och ska hållas ren från sådana frestelser som rökning.” Ett par veckor senare anländer den andra prästen som också han ställer sin fråga: ”Säg mig herr Kardinal, visst är det tillåtet att be när man röker?” varpå kardinalen svarar ”Självklart kan man be under en rökpaus! Tillbedjan av Herren är alltid tillåtet.” När de båda prästerna möts igen har de inte direkt lättare att resonera sig fram till ett gemensamt svar.

Skämtet är ett exempel på vad som inom psykologin kallas kognitiva fördomar (eng ”cognitive bias”). I det här fallet betyder det att vi ger olika svar beroende på hur en fråga formuleras, även om frågan rent innehållsmässigt är densamma. Fenomenet kan också uppstå när friluftsfolk tillfrågas vad de tycker om att använda smartphones laddade med film, ljudböcker och musik på turen. Svaren brukar varierar på ett tema som går ut på att naturupplevelsen är snudd på helig och att den på något sätt försämras eller till och med skändas av att använda skärmar och hörlurar. Hos många verkar smarta telefoner vara förknippade med just den vardagsstress som man vill slippa på turen.

Konsten att vandra ThoreauMen den som istället frågar sig om upplevelsen av en film, tv-serie eller bok skulle kunna bli bättre om den konsumerades i naturen och under färd kommer ofta till en annan slutsats. Och när utbudet av digital media ökat, batteritider förbättrats och möjligheten nu finns att bära med sig egen solcellsladdning, så verkar fler och fler upptäcka den möjligheten. Ensamvandraren som tittar på Game of Thrones i tältet på kvällarna och istället umgås med folk på leden om dagarna. Paret som låter synintrycken från vandringen smälta ihop med tankarna från en uppläst version av Konsten att vandra av Thoreau – för att sedan diskutera upplevelsen framför kaminen i en primitiv fjällstuga. Eller familjen som tillsammans tittar på Sagan om ringen och nästa dag låter bilderna av Bilbos och Sams kamp genom Mordor få spelrum i en verklig fjällvärld där blockterrängen sträcker sig så långt ögat kan se.

Kanske är det början på en ny typ av friluftsliv där naturen används för att skärpa sinnena och komplettera kulturen med intryck på ett sätt som är omöjligt i civilisationen. Och kanske är kulturen vi konsumerar värd att ibland få den lyxinramning och den upphöjda sinnesnärvaro som bara naturen kan ge.

Vilka är dina bästa tips på böcker, podcasts, ljudböcker eller filmer som är värda att ta med på turen?

Tips på ljudböcker till turen:

Fyrtio dagar utan skugga Oliver Truc

Fyrtio dagar utan skugga – Oliver Truc
Stugvärden Birgit Svensson tipsar om deckaren ”40 dagar utan skugga” av Oliver Truc. Under de sista timmarna innan solen går upp efter fyrtio dagars mörker stjäls en uråldrig schamantrumma från ett museum. Kort därpå hittas en renjägare död. Sådant händer men denne råkar ha fått öronen avskurna. Klemt och Nina på norska renpolisen misstänker ett samband mellan stölden och mordet och börjar nysta.

Oliver Truc är en fransk journalist bosatt i Stockholm som gett sig på att skriva en historia som utspelar sig i den samiska rennäringens huvudstad Kautokeino. Som Nordenkorrespondent för en rad stora franska tidningar har Truc specialintresserat sig för samerna och svenskarnas gemensamma historia. Boken har lästs av hundratusen fransmän och finns sedan 2014 översatt till svenska och som svensk ljudbok.

Birgit Svensson rekommenderar boken för ”fjällnördar” och tycker att den är ”trevlig, annorlunda och småspännande.”. Köp den här: Fyrtio dagar utan skugga.

Fler tips i samma stil

”Fyrtio dagar utan skugga” jämförs ofta med Lars Petterssons ”Kautokeino, en blodig kniv” och ”Slaktmånad” som också är deckare som utspelar sig i just Kautokeino.

Kautokeino en blodig kniv av Lars Pettersson

Slaktmånad av Lars PetterssonKöp dem här :

Kautokeino, en blodig kniv

Slaktmånad

Butcher’s crossing av John Williams

Butcher's crossing av John Williams
Butcher’s Crossing finns inbunden, som pocket och som ljudbok.

I detta djupa westernäventyr lämnar den unge Willam Andrews den trygga tillvaron som juridikstudent på Harvard för att uppleva äventyret och hitta sig själv i vildmarken. Han slår sig i slang med Miller en ärrad veternjägare och tillsammans med två kumpaner ger de sig av för att hitta den sista stora bisonhjorden som Miller skådat i en avlägsen, sagolik ravin för många år sedan. När de kommer tillbaka har expeditionsmedlemmarna, naturen de besökt och civilisationen de lämnade bakom sig ändrats för alltid.

Läs en längre recension av boken här.

Köp Butcher’s Crossing här.

Den här artikeln innehåller inkomstlänkar – vad är detta?

Dela med dina vänner