Stockholms ytterskärgård är vilt, vackert och öde. Kombinationen gör det spännande och upplevelsen från kajaken är svårlagen. Här ute är det helt tyst och orört och man får känslan av att vara mycket långt borta trots att Stockholmspulsen bara ligger någon mil bort. Följ med ut i ytterskärgården och möt kala väderbitna kobbar, blåa horisonter och svarta huggormar.
- Ytterskärgården från Möja till Svenska Högarna
- Besök klassiska skärgårdsområden som Stora Nassa och Gillöga
- Se upp för svart huggorm
- Här finns ett mycket artrikt fågelliv
- Upptäck Sveriges östligaste utport Svenska Högarna
Tur och tältplatsförslag
Nedan guide beskriver en tur som går från Möja via Stora Nassa, Gillöga och ända ut till Svenska Högarna. På hemvägen passeras Kallskär och bastubad på Ostholmen. För denna tur bör du räkna med fyra till fem dagar vid bra väder. Lämpliga tältområden är markerade på kartan. Några av de längre sträckorna kräver många timmars paddling och bör planeras för att kroppen ska orka och för att hinna fram innan det är mörkt.
För att ge sig ut i ytterskärgården med kajak gäller det att ha mycket bra koll på både utrustning (läs om våra val här) och väder. Här är du helt ensam och på många sträckor totalt exponerad mot öppet hav. Idyll kan snabb förvandlas till kaos när plötsliga väderomslag drar upp vind och höga vågor och gör det omöjligt att paddla. Nödproviant och bra kommunikationsmedel är att rekommendera om något går snett. Belöningen är stor och naturupplevelsen är fantastiskt.
Hyr kajak i Stockholms skärgård
I Berg på på ön Möja ligger Möja havskajaker som hyr ut havskajaker. Gert driver uthyrningen och är hjälpsam och kunnig och delar gärna med sig av tips och förslag på turer och sevärdheter i området. Är det något du missat i matväg finns en liten lokal butik som säljer det vanligaste samt ett apotek. Till Möja kommer du med Vaxholmsbåtarna.
Ställ din fråga till oss – klicka här
Karta över rutten
Dag 1: Möja till Lökaön
Du lämnar Möja från Kyrkviken och alla de små röda sjöbodarna och stugorna och styr österut ut mot vildmarken och ytterskärgården. Paddlingen till Lökaön tar bara någon timme och för den som har tid är det inga problem att paddla till Stora Nassa redan denna dag. Vid Lökaöns östra sida finns flertalet vikar lämpliga att slå upp tält på.Dag 2: Lökaön till Stora Nassa
Naturreservatet Stora Nassa är en klassisk skärgård välkänd av erfarna sjöfarare. Från Lökaön paddlar du hit i mestadels öppet hav och sträckan tar några timmar att avlägga. Du möts av ett stort antal småöar, vikar och skär med varierande vegetation som till karaktären påminner mer om mellanskärgård än ytterskärgård. På merparten av öarna har du möjlighet att klättra upp på klipporna och blicka österut mot en oändlig horisont. Om du har tur och är uppmärksam kan du få se svart huggorm på ön.OBS – Tänk på att många av områdena i Stora Nassa är fågelskyddsområde och landstigning är förbjuden.
Dag 3: Stora Nassa till Gillöga
På Gillöga börjar ytterskärgården ta sitt uttryck på riktigt. Här finns få träd. Kobbar och skär är rejält väderbitna och du ser inte många andra båtar. Lugnet lägger sig. Naturen andas vilt och öde. Lyssna och njut av utsikten som Gillöga erbjuder. Det är fantastiskt vackert. Turen från Stora Nassa tar ett par timmar och det är öppet hav som ska passeras.Dag 4: Gillöga till Kallskär via Svenska Högarna
Har du ork sätter du kurs rakt österut mot Svenska Högarna som är skärgårdens östligaste utpost. Det är något speciellt över ön och blickar du österut syns inget annat än öppet blått hav. Efter Svenska Högarna har du ett långt paddelpass för att nå Kallskär. Kallskär består av mängder av små kobbar grunda nog att hålla segelfolket på avstånd. Här finns mängder av alternativ för tältplatser och du hittar lätt en plats för dig själv.Dag 5: Kallskär till Möja
Paddlingen tillbaka till Möja från Kallskär är en av turens längsta. Tips är att stanna vid Bastun på Ostholmen och skrubba ömma muskler och njut av utsikt och bad. Bastun är öppen för alla.Komplett personlig utrustingslista – gör packningen enkel
Ladda ner Kajak och Äventyr’s personliga utrustningslista för dig som ska ut och paddla kajak. Perfekt som checklista inför expeditionen. Anpassad för vår/sommar/höst. Ladda ner den helt gratis här.