En växande mängd vetenskap pekar på hur tid i naturen kan hela en stressad hjärna. Positiva effekter har uppmätts på kreativt tänkande, stressnivåer och uppmärksamhet och att vördnaden för naturen leder till ett mer expansivt tänkande. Ny forskning visar också att även kortare turer i naturen ger lägre blodgenomströmning i de delar av hjärnan som aktiveras mest vid negativa eller och oroliga tankar vilket medför färre sådana tankar. Man har också visat att bara ha utsikt över naturen från till exempel ett kontor eller en lägenhet kan ge upphov till att människor känner sig nöjdare med livet och gör bättre ifrån sig i psykologiska tester.
En del menar också att tid i naturen kan fungera som ett komplement till terapi av sjuka människor. Mike Bullock är rektor på Waypoint Academy i amerikanska Utah dit tonårspojkar får komma, ibland ofrivilligt ditskickade av sina föräldrar, för att bota sin ångest. Och i sin bok, The Nature Principle menar Robert Louve att för lite tid i naturen kan leda till beteendestörningar, det som han kallar för Nature-Deficit Disorder.
Här är tre tips för den som vill veta mer:
Bok: The Nature Principle, Robert Louv (inkomstlänk)
Pod: Det nya utefolket: Helad av naturen, Sveriges radio
Web: The new science of the creative brain on nature, Amerikanska Outside
I podden ”Det nya utefolket” intevjuas bland annat Markus Torgeby som under fyra år levde i en kåta i den Jämtlandska skogen efter ett sammanbrott i civilisationen. Läs mer i hans bok (inkomstlänk).