Hur ska man tänka och välja rätt utrustning till vandringen eller kajakturen? Här guidar vi dig till rätt, lätt utrustning. Ladda ner vår detaljerad packlista för vandring och kajakturer gratis.
Komplett packlista för vandring – Ladda ner gratis
Kajak & Äventyr har satt ihop en personlig utrustningslista för dig som ska ut på expedition, vandring eller kajaktur. Vi har gjort 3 olika packlistor anpassade för vår/höst samt en lista för vintertur. Perfekt som checklista, ladda ner helt gratis idag!
I en perfekt värld köper vi prisvärd utrustning som vi tycker om, som fyller sin funktion och är anpassade till alla de vandringar vi kan tänkas göra och som vi använder i hela sin livslängd tills de är utslitna. På vår tur håller den oss torr, varm, mätt och säker och, om inte just utrustning är vårt specialintresse, så tänker vi inte så mycket på den. Istället njuter vi mest av naturen och kanske av maten, sällskapet och lägereldarna. I verkligheten måste vi, när vi väljer prylar, göra en avvägning mellan ekonomi, funktion, hållbarhet, slitstyrka och vikt. Dessa prylar utgör tillsammans ett system, som i sin tur avgör hur komfortabel och säker turen blir, och hur långt vi kan gå och vilka platser vi kan ta oss till. Men utrustningen styr också om vi kan syssla med det som just vi själva vill göra när vi är ute, vare sig det är att fiska, fotografera, laga gastronomiska trerätters middagar – eller att gå riktigt långt. Systemet måste passa vår egen kunskap och förmåga. Hela utrustningsvalet är alltså viktigt för hur vi kommer att uppleva turen och när vi lägger till det faktum att utbudet av prylar är enormt så inser vi att köpbeslutet är komplext, kanske till och med svårt.
Ämnet är så stort att själva prylarna kan bli en hobby i sig som lever ett eget liv när vi inte är ute i den fria luften. Det finns fler än hundra friluftsmärken och de kommer ständigt med nya, och ofta bättre, produkter och det finns ingen ände på hur mycket det går att väga, testa, jämföra och ständigt uppdatera sin utrustning. Det är naturligtvis inte fel i sig och de som delar med sig av erfarenheter av sina egna tester och inköp på bloggar och forum gör ett stort bidrag. Samtidigt kan det kännas överväldigande med all information och att tiden, som man kanske hellre skulle lagt på en annan aktivitet, snabbt går när man börjar göra sin egen research. Särskilt gäller det här kanske lättpackning. I grunden stödjer vi idéen om att, allt annat lika, välja den lättaste utrustningen som också löser uppgiften för sin ägare. Men den som börjar väga och räkna gram i Excel kan också börja känna ett visst missnöje med sin befintliga utrustning och insikten att det alltid finns, eller med den snabba materialutvecklingen i alla fall snart kommer att finnas, något lättare, enklare, varmare, kan leda till köpångest och köpånger. En vanlig hälsning till den som vill gå mot en lättare packning är att börja någonstans och sedan testa, justera och förfina med nya prylar. Den strategin funkar kanske bra för den som har ett stort prylintresse, och vill lägga engagemang på att utvärdera och konsumera nya grejer över tid – men den är tidskrävande och dyr i längden.
Utrustningsguide – Om den här guiden
Den här guiden är skriven för den som:
- vill vandra och tälta under svenska förhållanden under 2-3 säsonger
- siktar på att någon gång göra flera vandringar i svenska fjällen
- vill slippa byta upp sig senare.
Motivationen att skriva den här guiden är att ge vägledning i beslut kring utrustning utifrån olika perspektiv och behov. Vissa av oss vill gå långt och vill gå med så lätt packning som möjligt medan andra njuter mer av lägerlivet. Vi hoppas att den här guiden kan göra ditt val lättare. Det är den guide vi själva hade velat ha inför valet av friluftsprylar. Målet är att du som läsare ska få ihop en utrustning som passar dina behov och håller över tid. Vi motiveras också av de olika affiliate-program vi deltar i och som ger oss en viss inkomst. Om du tycker att den här guiden är till hjälp och gör ett köp efter att ha klickat på några av länkarna så får vi en liten provision på försäljningen – priset för dig är detsamma.
Det perfekta pryltestet finns inte
Med så många produkter på marknaden blir det i princip omöjligt göra ett komplett test av alla produkter, under jämförbara förhållanden, Dessutom vill vi ju veta hur utrustningen funkar över tid, hur den slits och håller, och om den går att reparera när den åldras. I våra rekommendationer använder vi dels vår egen erfarenhet av produkter som vi själva använt, ofta under lång tid. Men efter några år har det ju kommit nya produkter och exakt de prylarna som vi använt och utvärderat under längre tid kanske har uppdaterats eller utgått. Därför kompletterar vi med en rad andra källor för att göra rekommendationer kring de produkter som finns på marknaden idag. Sådana källor kan vara betyg och recensentionerna på olika plattformar och forum som med sin kollektiva kunskap bidrar med värdefull information, men kan vara tidsödande att gå igenom. Vi använder oss också av erfarenheter och information från experter som vi sett har levererat kloka insikter och åsikter över tid, baserad på egen gedigen erfarenhet i fält, till exempel Jörgen Johansson och Ken Shaw. Vi rekommenderar produkter från varumärken som levererat generell hög kvalitet under lång tid. Utifrån detta rekommenderar vi den utrustning som vi själva hade känt oss trygga med att köpa idag. Det är vår idé om en så bra prylguide som möjligt går att göra och våra tips är de samma som vi skulle ge till släkt och vänner.
Storleken har betydelse
Att kläder och skor finns i olika storlekar är en självklarhet och med dagens utbud av utrustning finns det också lyckligtvis mycket större möjligheter än för några år sedan att hitta även övrig utrustning i rätt storlek, vad gäller till exempel sovsäckar, liggunderlag, ryggsäckar, tält och köksutrustning. Om utrustningen ska kunna användas av olika personer i till exempel en familj är det viktigt att tänka till på valet av storlek. En för stor sovsäck kan å ena sidan gå att snörpa av vid fotänden så att den inte blir för lång, och därmed kall för en kortare person. Om den å andra sidan är för vid kan den bli för kall och i vilket fall väger den onödigt mycket för den mindre personen. Ett för kort liggunderlag blir obekvämt för en längre person och en för att en ryggsäck ska sitta riktigt bra är det viktigt med rätt rygglängd – här är det svårare att kompromissa. När det gäller tält finns de i olika längder och speciellt långa personer behöver tänka på detta; ett för kort tält kan medföra att fötterna eller ansiktet går emot tältduken vilket kan vara både obekvämt och leda till fukt på sovsäcken. Vi skriver mer om hur man kan tänka kring storlek under vart och ett av utrustningsavsnitten nedan.
Varför lättpackning
En lättare packning kräver mindre energi av bäraren för att förflyttas. Det är enkel fysik. Frågan är vad du vill använda den energin till. Några exempel:
- Göra en upptäcktsfärd eller en topptur
- Fiska
- Fotografera
- Gå längre dagssträckor
- Ta med mer mat och vara ute fler dagar i sträck
- Njuta av en några glas vin och en delikatess
- Njuta mer av själva vandringen som går lättare
- Vara piggare när du kommer fram
En lättare packning skapar alltså utrymme för annat – eller att bara njuta av att ha precis det du behöver och inget mer i mötet med naturen. Och i slutänden alltså för att du ska kunna göra turen så som du vill ha den. För äldre personer eller personer med begränsad fysik kan en lättare packning innebära skillnaden mellan att kunna göra en tur och stanna hemma.
Det kan tyckas som att några gram hit eller dit inte spelar så stor roll när man står och väljer mellan olika prylar enskilt. Men sammantaget kan det göra skillnad på flera kilo att vara viktmedveten i sitt val av utrustning. Nedan är ett exempel på sammanlagd vikt för tält, ryggsäck, liggunderlag och sovsäck där för en utrustning som består av en rejäl ryggsäck från Fjällräven, ett stor och tjockt liggunderlag, en sovsäck med en blandning av syntet och dun och ett tält från Hilleberg.
- Tält Hilleberg Soulo – 1200 gram
- Ryggsäck Fjällräven Kajka 75 – 3300 gram
- Liggunderlag Exped SynMat 7 M – 860 gram
- Sarek gear EVA liggunderlag cellplast – 118 gram
- Sovsäck Urberg Ritsem Hybrid – 1660 gram
Det här ger en sammanlagd vikt för den här utrustningen för att bära bo och sova på drygt 7 kilo. I jämförelse ser en lista med prylar från våra topprekommendationer ut såhär:
- Tält Big Agnes Copper Spur UL 1 – 964 gram
- Ryggsäck Bergans Helium – 1000 gram
- Liggunderlag NeoAir xLite – 340 gram
- Liggunderlag Sarek Gear EVA Pad 3mm – 118 gram
- Sovsäck WM HighLite Medium – 455 gram
Den här utrustningen väger cirka 2,9 kilo – och hela 4,25 kilo mindre än det första exemplet. För syftet att vandra under tre säsonger och ibland ovan trädlinjen ger den lättare utrustningen ett fullt tillräckligt skydd och i princip samma komfort och prestanda som den tyngre utrustningen.
Det här exemplet visar också att en lättare utrustning inte nödvändigtvis behöver vara dyrare – tvärtom är det första exemplet ungefär 1200 kronor dyrare totalt. Det ska sägas att med den utrustningen så får man en lite varmare sovsäck och ett tält som håller bättre i längden.
Tre kilo för utrustningen som du behöver för att bära, och sova är ett bra riktmärke. Utifrån det kan du ta medvetna och bra beslut om du behöver gå upp i vikt av någon särskilt ändamål. Kanske har du till exempel en ond rygg om behöver ett skönare liggunderlag, eller vet att du kommer att spendera mycket tid på lägerplatsen och därför kommer att trivas bättre i ett större tält. Om du dessutom vet att du inte kommer att gå så långt känner du kanske att det är ok med en tyngre totalvikt och du kan nu börja fundera på vad som bäst kommer att förgylla din lägertillvaro, vare sig det är extra fiskeutrustning eller matlagningsprylar för trerätters gourmetmiddagar.