Årets upplaga av kajakpaddling gick till Bergen, Norges näst största stad och före detta huvudstad. Bergens fjordlandskap skulle vara fantastiskt vackert och kraftfullt vilket lockar oss naturfantaster. Att tillbringa ett par dagar i kajaken med goda vänner, storslagen vacker natur och god stormkökslagad mat är som balsam för själ och kropp och ett välbehövlig break i vardagen. I år skulle vi dessutom utöka arrangemanget med något för oss helt nytt: UV-jakt!
Snorkelutrustning är alltid med men harpunen var något helt nytt. Vi har spearfishat med hawaiian sling tidigare i Bahamas, men det räknas ej som harpunfiske. Vi hade förberett oss genom att gå en fridykningskurs hos Sebastian på fridykning.se.
Årets kajakresa kom dock att visa sig bli en aning annorlunda mot vad vi räknat med. Bergen är en av de regnigaste orterna i Europa. Efter timmar i det kalla vattnet var vi inte sugna på att dra iväg med kajak och slå läger i ösregnet. I stället tog vi in på närmaste hostel. Vår kajakresa övergick till att bli en undervattensjaktresa. Kajakerna fick sitta kvar på takräcket.
Första UV-jaktupplevelsen
Efter fixat med hyrbil, upphämtning och lastning av kajaker samt upphämtning av all utrustning som vi hyrt av Börje på Frivannsliv var vi äntligen redo för ”jakt på djupet”. Vi hade hört oss för efter lämpliga istigningsplatser och valde den plats som låg närmast – Rongesundet. Sjökortet vi hade täckte hela Öygarden vilket är fjorden utanför Bergen. Vi gjorde oss redo och tog på oss dräkter, fixade med harpuner, bojer, säkerhetslinor med mera. Och det var en del nya moment att tänka på. Vi låg och trixade i den lilla lagunen minst en timme, då bilnycklar flöt iväg i strömmen, säkerhetslinor trasslade sig, harpuner skulle laddas och stora krabbor som ville bita oss (eller ville de inte det med det kändes så).
Filmen från ”naken till beväpnad”
När vi väl hade fått rätt på all utrustning simmade vi ut i fjorden, förväntansfulla inför vad som skulle möta oss därute. Är det svårt? Kommer vi ner tillräckligt djupt? Skulle vi pricka? Finns det fisk? Vi hade hört talas om alla gigantiska torskar på över 10 kg som tycktes vara småtorsk häruppe, och dessutom finnas i mängder. Tänk att få skjuta en sådan! Och tyvärr fick vi inte det. Dagens fångs blev en Lyr på dryga två kilo. Vi hade bemästrat konsten att skjuta en fisk! Vi såg även en hel del som vi inte sköt på. Sikten var god med minst 10 meter och miljön var fantastiskt, både ovan och under vattenytan. Vi lyckades även bränna oss på läpparna av brännmaneter och vi såg ut som Kalle Anka allihopa när vi kom upp. Men leendet på våra läppar var stort. Vi insåg alla tre att vi funnit en helt ny sport som vi alla direkt föll för. Kombinationen av fridykning, jakt, fiske, spänning och undervattensmiljö är magisk. Den nyskjutna Lyren åkte i stekpannan klockan 23 efter att vi till slut funnit ett hotell som var öppet och till ett rimligt pris. Och vad gott det smakade med pinfärsk smörstekt Lyr i skrikande tomma magar. Stämningen var på topp i gänget med trötta, glada kroppar.
Hellesöy & Rongesundet
Veckan fortsatte och vi provade flertalet olika spots, bland andra Hellesöy längst ut i Öygarden samt södra delen av Rongesundet. Båda var lätta att komma i från kanten och vi kunde köra bil nästan hela vägen fram. Tyvärr blev fångesten mager, någon lyrtorsk på 2 kg men inte mycket mer. Tydligen ska flundror och ostron finnas i skärgården utanför Hellesöy, men då vi inte hade någon båt kom vi aldrig dit.
Fosnstraumen
De två sista dagarna spenderade vi i Fosnstraumen. Detta spot ligger nära Börje i den lilla byn Manger där vi bodde sista natten på hans ekologiska gård. Börje är en riktigt skön, trevlig och gästvänlig gut som brinner för UV-jakt, natur och kultur. Börje är grundaren till frivannsliv.no en av Norges största sidor om fridykning och UV-jakt som han driver.
De sista dagarna och slutet på vår nyfunna sporten närmade sig. Jakten började flyta på allt bättre. Vi har lärt oss hantera utrustningen, finna lämpligt djup på säkerhetslinan samt listat ut hur Lyren beter sig. Sista dagen fick vi även rätt timing på tidvattnet och vi kunde nu åka nedströms hela passet vilket helt klart är att föredra. Fredrik sköt en Lyr på 4 kg och en på 3 kg vilket är helt ok size för en nybörjare. Notera att rekordet för Lyr år 2013 ligger på 8,5 kg. Vi fick även en liten torsk på ca 1,5 kg, vilket inte var speciellt imponerande. På det hela var det en mycket annorlunda ”kajak-resa”, men vi är alla helt ”lyr-iska” över vad vi upplevt och på planet hem planerade vi inför nästa resa!