Ta med barnen ut i naturen och upplev ett spännande familjeäventyr med en skön känsla av gemenskap och närvaro. I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det! Läs våra tips för en lyckad tur.
Med erfarenhet av olika fjällvandringar med barn och av två säsonger som STF stugvärd i Tarrekaise med familjen delar vi här med oss av våra bästa tips för dig som ska ut och vandra eller vistas i naturen med barn.
Som regel tycker barn mer om att vandra och vistas i naturen än vad de själva tror. Tanken på att vara utan skärm och läsplattor låter för många barn otänkbart. Och att bara gå och gå utan att göra något låter inte så lockande. Men faktum är att barnen älskar det. Med lite förberedelser och kunskap blir vistelsen ännu bättre. Vi har till exempel gjort ett fjällbingo med bilder och frågor lämpat för barn. Ladda ner och skriv ut och ta med på turen. Ladda ner – klicka här
Som förberedelse till en vandring i fjällen kan vi också varmt rekommendera ”Minsta boken om fjällvandring” – barn upp till ca 3-4 års ålder älskar upptäckarkänslan i bokens luckor och igenkänningsfaktorn blir stor när de väl kommer ut.
Tips 1: Börja med dagsturer
Ta det lugnt och ha inte för bråttom. Låt barnen bestämma tempo och stressa inte, då kan lätt turen bli tjatig och inte lika rofylld. Stanna och utforska omgivningen. Planera inte för långa, svåra etapper med barnen utan börja smått med dagsturer och prova er fram. För barnen är ofta inte målet lika viktigt som de vuxna, utan lever mer i nuet på själva färden. Det brukar vara enklare att inspireras och ta efter det snarare än att tvunget förska gå en viss träcka eller till en viss plats.
Tips 2: Låt barnen bestämma tempo
Räkna med att du i bekväm takt går mellan 2-3 km/h med en åttaåring beroende på hur kuperat och svår terrängen är.
Tips 3: Använd bärsele för mindre barn
Ta med en bärsele för de mindre barnen som inte orkar gå lika långt. Barn gillar att åka i bärsele och vill vara med på turen. Vill du ha tips så finns en recension av Ergobaby här.
Tips 4: Lär barnen hur man navigerar
Barn är nyfikna och älskar att lära sig nya saker. Lär dem hur man använder karta och kompass och låt dem navigera själva.
Tips 5: Spela fjällbingo
Att förbereda inför vandringen med t.ex. ett fjäll eller skogsbingo gör vandringen spännande och barnen vill lära sig allt och svara på alla frågorna. Ladda ner vår version av fjällbingo här.
Tips 6: Ge barnen en kikare
Att spana i en kikare är roligt, låt barnen upptäcka kikarens funktion i fjällmiljö. Se på renar och fåglar eller på branta spektakulära glaciärtoppar. Och det är alltid lika skojigt att få vända på kikaren och se en förälder i miniatyr.
Tips 6: Mellanmål är viktigt
Att ta små stopp och äta lite håller humöret uppe. Nötter och russin är klassiker. Det kan också vara bra att ha ett hemligt förråd av några bitar favoritgodis för att kunna motivera en extra jobbig sträcka eller sista biten hem.
Tips 7: Bli inte blöta och kalla
Se till att ha med regnkläder och varma kläder även vid kortare turer. Kommer regnet kan det göra hela skillnaden på hur barnet upplever turen. Kall, blöt och jobbigt eller enbart rolig att få plaska runt i vattenpölar. Vad gäller övriga kläder välj plagg som barnen gillar och tycker är sköna. Samma gäller skor. Det behövs inga dyra ”friluftskläder” till barnen.
Tips 8: Ta med myggmedel
De små bitande myggen kliar och försök håll dem borta då det kan upplevas som negativt och kopplas ihop med vandringen.
Tips 9: Ta lite bilder
Glöm inte att ta bilder som ni kan titta på gemensamt efter turen.
Tips 10: Drick vatten ur en bäck
Om det finns bra vatten att dricka direkt från naturen så visa att det går! Dessutom är vattnet det godaste som finns.
Tips 11: Ta med en faktabok för området
Läs och berätta om blommor och natur där ni befinner er, det är mycket roligare att se live än i en bok.
Tips 11: Bada i en bäck
Bad är ofta uppskattat och det går utmärkt att bada i både skogs och fjällbäckarna. Vem vågar doppa sig först i det något friska vattnet?
Tips 12: Gå upp till molnen
Molnen befinner sig många gånger nära eller på toppen av fjällen, gör ni en topptur i fjällen är chanserna goda att få möta ”molnen”.
Tips 13: Favoritmat
Ta med lunch som ni vet att barnen gillar. Mat smakar bättre ute i naturen men det är viktigt för orken och humöret att de äter ordentligt.